Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Årets konditor avgörs idag på Bak- & Chokladfestivalen

 
Årets konditor avgörs idag på Bak- & ChokladfestivalenFr v: Sara Nilsson, Jimmy Wollberg, Joel Lindqvist, Isabella Westergren och Claudia Chindea
Vem som blir Årets konditor avgörs på Bak- & Chokladfestivalen idag den 11 oktober på Stockholmsmässan och temat för årets tävling är De Fyra Elementen.

Fem av landets skickligaste konditorer har tagit sig vidare till final i Årets Konditor 2019. Under de två dagarna som tävlingen pågår kommer de att utmana varandra, inför publik och jury. Även i år är konkurrensen hård om den ärofyllda titeln Årets Konditor 2019 –svensk mästare för professionella konditorer.

Årets tema
 Med temat De fyra elementen i fokus ska finalisterna genomföra olika delmoment: en tårta, en tallriksdessert samt ett "Mignardise-fat" med fyra olika komponenter – två olika petit fourer och två olika praliner. Tävlingsbidragen bedöms av en jury utifrån smak, utseende, kreativitet och hantverk. Finalisterna har sammanlagt tio timmar på sig. 

– Jag slutar aldrig imponeras av den fantasi och kreativitet som syns och smakar i konditorernas fantastiska kreationer. Årets tema är minst sagt en utmaning för de deltagande och jag ser fram emot att se hur våra finalister kommer tolka och inspireras av de fyra elementen. Jag övertygad att vi får se magi när vi träffar konditorerna under finaldagarna, säger Martin Lundell, vd för branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer, arrangör av Årets Konditor.


Finalisterna i Årets Konditor 2019  är:

Sara Nilsson, Göteborg, Head Chef Pastry på Svenska Mässan Gothia Towers.
Claudia Chindea, Göteborg, konditor på Cederleüfs & Svenheimers bageri och konditori.
Isabella Westergren, Stockholm, konditor på Hotell At Six.
Jimmy Wollberg, Göteborg, driver chokladbutiken Berzelii Choklad samt arbetar som konditorlärare i gymnasiet och på yrkeshögskolan.
Joel Lindqvist, Malmö, driver konditoriet Mat & Chokladstudion.

Under finalen kommer en expertsoffa finnas där bland andra stjärnkonditorn Roy Fares finns på plats för att livedemonstrera och kommentera finalen. Bidragen bedöms av en smak- och metodjury med juryordförande Cecilia Andersson i spetsen.

Tid: 10 och 11 oktober.
Plats: Tävlingsområdet, längst ner i Hall B

Bak- och chokladfestivalen pågår 11-14 oktober
www.choladfestivalen.se


Om Årets Konditor

Årets Konditor 2019 arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer och finalen sker under Bak- & Chokladfestivalen på Stockholmsmässan den 10–11 oktober. Tävlingen är uppdelad på två dagar – fyra timmar första dagen och sex timmar andra dagen. Finalen sker framför en stor publik som kan följa med under de två fullspäckade finaldagarna. Finalisternas tävlingsbidrag bedöms både av en smak- och en metodjury. Klockan 15.00 den 11 oktober avslöjas vem som vinner.


Vinnaren får stolt titulera sig Årets Konditor tillika Svensk Mästare för professionella konditorer, och får en vinstsumma om 40 000 kronor.

Årets Konditor arrangerades första gången 1988. Den välrenommerade tävlingen attraherar årligen Sveriges bästa konditorer som utmanar varandra i smak och kreativitet. Genom att delta i tävlingen stimuleras branschens redan mycket skickliga konditorer till ytterligare utveckling.

Några tidigare vinnare av Årets konditor

 Gustaf Mabrouk (1995), Mattias Ljungberg (2006), Maria Grave (2008), Roy Fares (2010), Cecilia Andersson (2012), Anders Oskarsson (2015), Frida Leijon (2016), och Kalle Bengtsson (2017).Av: Annika Rådlund Källa: Årets konditor