Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Halloweenfirandet på Gröna Lund, Furuvik och Skara sommarland ställs in i år

 
Halloweenfirandet på Gröna Lund, Furuvik och Skara sommarland ställs in i årI fredags kom beskedet att regeringen inte kommer låta nöjesparkerna öppna på i höst och därför meddelar flera av dem att de inte kan öppna nöjesparken som de brukar göra under Halloween.

Inför sommaren beslutade regeringen att inte låta svenska nöjesparker öppna, trots att nöjesparkerna meddelade att de kan öppna enligt de anpassningar och riktlinjer som Folkhälsomyndigheten föreskrivit. Följden av att inte kunna öppna har nu försatt Gröna Lund i en ekonomisk kris.

I slutet av oktober skulle Gröna Lund ha öppnat inför sitt fjärde Halloweenfirande. Nästan 350 000 gäster har genom åren besökt Halloweenfirandet som pågår under cirka två veckor i anslutning till skolornas höstlov. 
– Att inte få möjlighet att öppna på ett säkert sätt har försatt oss i en djup ekonomisk kris, där vi förlorat alla våra möjligheter till intäkter, drygt 650 miljoner kronor, och tvingats säga upp nästan 40 % av vår fasta personalstyrka. Fredagens besked från regeringen var den sista spiken i kistan, då även alla våra möjligheter till intäkter under hösten rycktes bort. Det är tråkigt att behöva ge beskedet till alla Stockholms barnfamiljer att det tyvärr inte blir någon Halloween på Gröna Lund, säger Gröna Lunds vd Magnus Widell.

–Vi har tvingats säga farväl till mer än en tredjedel av våra fastanställda medarbetare och sagt upp fler än 1500 säsongstjänster och inhyrda frilansare, säger Gröna Lunds vd Magnus Widell.

Tivolit har förutom attraktioner sex stycken restauranger, mat- milkshake och snackskiosker.

Även Furuvik meddelar att även om djurparken och badområdet har haft tillåtelse att ha öppet så tappade Furuvik drygt 70 % av sina besökare i sommar. Besökstappet grundar sig främst på att tivolidelen aldrig fick öppna på grund av 50-förbudet som regeringen införde i ordningslagen. I helgen håller parken öppet för sista gången i år.

– Att vi kunde öppna över huvud taget kändes så klart bra, men att vi inte kunde öppna tivolidelen den här sommaren innebar allvarliga ekonomiska konsekvenser för Furuvik. Vi har tappat drygt 70 % av våra besökare, tvingats säga upp en tredjedel av våra fasta anställda och nu får vi inte heller öppna tivolit i höst. Vi har helt enkelt inte längre de förutsättningar som krävs för att hålla öppet under Halloween i år, säger Sandra Wilke, vd på Furuvik.

Skara Sommarland meddelar också, efter att regeringen i fredags meddelade att maxgränsen på 50 personer även kommer att gälla under hösten, att parken inte heller kommer att kunna öppna under Halloween.

– Att inte få möjlighet att öppna på ett säkert sätt har försatt oss i en allvarlig ekonomisk kris, där vi förlorat alla våra möjligheter till intäkter och tvingats säga upp nästan hälften av vår ordinarie personal. Fredagens besked innebar att allt hopp om att kunna öppna till Halloween nu också är ute. Redan i somras hade vi förberett hela vår park på att kunna öppna på ett omsorgsfullt och säkert sätt, med begränsat antal gäster, distanshållning överallt och nya städ- och hygienrutiner. Men regeringen sa nej. Nu försvinner även höstens möjligheter till intäkter och vi är i ett stort behov av ekonomiskt stöd. Jag hoppas att regeringen agerar skyndsamt, säger Skara Sommarlands vd Janne Nilsson.

Kolmården kommer dock att hålla öppet för både Halloween och Sagojul.  Trots den utmanande coronasommaren har Kolmården hållit djurparken öppen och de kommer även under Halloween att arbeta med ett begränsat antal platser per dag och där alla biljetter måste förbokas online.

När regeringen inför satte en maxgräns för tivolinöjen med högst 50 personer så beslutade Kolmårdens att attraktionerna i Bamses Värld skulle hålla stängt, men de har hållit sin nya attraktion Wildfire, en berg- och dalbana i trä, öppen för max 50 personer. Eftersom Kolmården begränsade antalet gäster i parken varje dag tappade man drygt 50 % av besökarna jämfört med föregående år, men då många andra svenska nöjesparker inte har kunnat öppna över huvud taget tycker de att sommaren på det hela taget ändå varit framgångsrik.

Precis som under sommaren kommer Kolmården att följa Folkhälsomyndigheternas riktlinjer och rekommendationer så väl i parken som på Vildmarkshotellet. Förutom höstlovet (24 oktober-1 november) kommer de även hålla öppet en hel helg extra, den 17-18 oktober.

- Trots alla utmaningar som corona inneburit har sommaren fallit ganska väl ut. Det märks att många barnfamiljer har efterfrågat säkra och trygga upplevelser tillsammans och det känns viktigt att vi har kunnat hålla öppet när så många andra aktörer tvingats hålla stängt. Nu ser vi fram emot att också kunna bjuda våra besökare på ett riktigt rysmysigt Halloweenfirande och en magisk Sagojul, säger Christine Karmfalk, vd på Kolmården.

Av: Annika Rådlund Källa: Park and Resorts
Foto: Gröna Lund