Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Felix lanserar hybridköttbulle med ärta och nötfärs

 
Felix lanserar hybridköttbulle med ärta och nötfärsFelix nya köttbullar är tillverkad av nötkött och protein från svenskodlad ärta. Felix har tagit fram en ny "hybridbulle" som till en början lanseras för restaurang- och storhushållsmarknaden.

Den nya hybridköttbullen har halverad mängd kött, resten är ersatt med ärtprotein. Den är tillverkad av svenskodlad ärta och svenskt nötkött, som inte bara minskar klimatavtrycket med nästan hälften, utan även levererar samma smak och konsistens som en traditionell köttbulle. 

-Vi ser en tydlig trend som växer fram i form av ”plant forward” istället för plant based. Plant forward innebär att kött kan fortsatt finnas med, men basen är framförallt grönsaker och baljväxter, vilket är bra för både klimatet och för hälsan. Våra hybridprodukter svarar väldigt bra på den nya trenden och är en väg till mer grönt och växtbaserat för fler barn och vuxna, säger Kristina Fransson, direktör för Orkla FoodSolutions på Orkla Foods Sverige.

Det finns en stor enighet om att de allra flesta i västvärlden äter för mycket animaliska livsmedel, om man ser till vad som är bra för hälsan och klimatet. Något som även ligger helt i linje med de uppdaterade Nordiska Näringsrekommendationerna.

Felix hybridköttbulle med nötkött och ärta är nästintill identisk med en traditionell köttbulle i smak och textur, men ger upphov till 49 % lägre klimatutsläpp.

- Målet var att utveckla en köttbulle med samma goda smak, textur och näringsvärden som en traditionell köttbulle. Vi har fört samman vår expertis inom både vegetariska produkter och färsprodukter för att skapa något helt unikt - en hybrid mellan vegobulle och köttbulle. Valet av ärtprotein som substitut för en del av köttet var naturligt då det inte bara minskar klimatavtrycket utan också odlas i Sverige, säger Kristina Fransson.

Orkla Foods Sverige är med sina varumärken Anamma och Felix ledande på både växtbaserad mat och enkla vardagslösningar i köket.

- Bara två procent av världens proteinmarknad är växtbaserad och vi behöver ändra våra matvanor både för klimatet och för hälsans skull. Det här skapar stora möjligheter för oss i livsmedelsindustrin, men är samtidigt utmanande och kräver innovationskraft. Nyckeln är att minska på köttet och lägga till högkvalitativa, näringstäta, växtbaserade livsmedel, men ändå ha kvar alla smaker och den textur vi är vana vid, säger Kristina Fransson.

Felix hybridköttbulle med nötkött och ärta är utvecklad i Malmö och Eslöv, av Orkla Foods Sveriges innovationsavdelning, och tillagas på bolagets livsmedelsanläggning i Eslöv. Den lanseras i mars, till en början enbart mot restaurang- och storhushållsmarknaden.Av: Annika Rådlund Källa och foto; Orkla

Taggar

Kött Mat Miljö Nyheter