Ecoviva lanserar matkasse som certifierats av WWF
7 Mar 2024
Ecoviva har i samarbete med WWF antagit utmaningen att skapa välsmakande måltider med mycket lågt klimatavtryck. Klimatbudgeten för en måltid ska enligt One Planet Plate vara högst 0,5 kg CO2e per måltid eller totalt 11 kg CO2e per vecka. Det är mycket tuffa krav. Som jämförelse kan nämnas att en enda måltid, till exempel en hamburgare kan generera nästan en tredjedel av hela veckans ”klimatbudget”.
– Vi har ökat andelen grönt på tallriken och valt bättre fågel och fisk med rätt ursprung. Så långt det går har vi ekologiska och svenska råvaror. Av sexton portioner i vår One Planet Plate-kasse är hälften vegetariska och hälften med fågel och fisk. Och alla måltider är jättegoda med recept framtagna i vårt eget kök, säger Annika Kristoffersson.
Ecoviva One Planet Plate-kasse tar hänsyn till både klimatpåverkan och biologisk mångfald. Klimatberäkningar, rätter och råvaror uppfyller kriterierna för WWFs One Planet Plate.
– Maten vi äter ger upphov till en fjärdedel av en individs klimatpåverkan och är den största orsaken till förlust av biologisk mångfald. Men det behöver inte vara svårt att äta bättre för planeten, och vi är glada att Ecoviva nu hjälper till att visa vägen med denna matkasse, säger Anna Richert, senior matexpert på Världsnaturfonden WWF.
– Vi vill med detta initiativ uppmuntra företag att belöna en medarbetare eller team som gjort något positivt inom hållbarhetsarbetet med en välsmakande One Planet Plate-kasse från Ecoviva, det vore fantastiskt, säger Annika Kristofferson.
Av: Annika Rådlund Källa: Protos Foto: Karin Röse
7 Mar 2024
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Hotellet har inrett ett Mellorum
Mellorummet har glammiga detaljer och utlovar flera överraskande inslag. Bland annat kommer...
-
Husmanskosten får en egen dag i kalendern
"Husmanskostens dag har potential att bli en viktig dag"
-
Småföretagare jobbar på trots att de är sjuka
"Det är oroväckande att så många småföretagare inte säkrat upp skydd för sin verksamhet"
-
Topplista: Största hotellprojekten från norr till söder
Byggprojekt för miljarder.
-
Rörstrand utökar serien Swedish Grace Winter
Nya servisdelar för servering under vintern och inför julen
-
Jessie Sommarström och Frida Bäcke skapar årets Nobelrätter
”Jag ser desserten till banketten som ett tillfälle att lyfta fram det som växer vilt i naturen i hopp om att vi blir fler och fler som värnar om den och vill vistas där”
-
Tävlingsgruppen som ska arbeta med Årets Kock 2025 är utsedd
Dessa kockar är med i tävlingsgruppen och tävlingsledningen: