Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Ecoviva lanserar matkasse som certifierats av WWF

 
Ecoviva lanserar matkasse som certifierats av WWFGrundarna av Ecoviva Amina Bergendahl och Annika Kristoffersson som lanserar världens första matkasse som klarar WWFs One Planet Plate-krav. Inför Earth Hour lördagen den 23 mars lanserar Ecoviva världens första matkasse som klarar de mycket tuffa kraven för WWFs One Planet Plate.
– Vi är väldigt stolta att vi kan visa att det är möjligt, säger Annika Kristoffersson, grundare av Ecoviva.

Ecoviva har i samarbete med WWF antagit utmaningen att skapa välsmakande måltider med mycket lågt klimatavtryck. Klimatbudgeten för en måltid ska enligt One Planet Plate vara högst 0,5 kg CO2e per måltid eller totalt 11 kg CO2e per vecka. Det är mycket tuffa krav. Som jämförelse kan nämnas att en enda måltid, till exempel en hamburgare kan generera nästan en tredjedel av hela veckans ”klimatbudget”.

– Vi har ökat andelen grönt på tallriken och valt bättre fågel och fisk med rätt ursprung. Så långt det går har vi ekologiska och svenska råvaror. Av sexton portioner i vår One Planet Plate-kasse är hälften vegetariska och hälften med fågel och fisk. Och alla måltider är jättegoda med recept framtagna i vårt eget kök, säger Annika Kristoffersson.

Ecoviva One Planet Plate-kasse tar hänsyn till både klimatpåverkan och biologisk mångfald. Klimatberäkningar, rätter och råvaror uppfyller kriterierna för WWFs One Planet Plate.

– Maten vi äter ger upphov till en fjärdedel av en individs klimatpåverkan och är den största orsaken till förlust av biologisk mångfald. Men det behöver inte vara svårt att äta bättre för planeten, och vi är glada att Ecoviva nu hjälper till att visa vägen med denna matkasse, säger Anna Richert, senior matexpert på Världsnaturfonden WWF.

– Vi vill med detta initiativ uppmuntra företag att belöna en medarbetare eller team som gjort något positivt inom hållbarhetsarbetet med en välsmakande One Planet Plate-kasse från Ecoviva, det vore fantastiskt, säger Annika Kristofferson. Av: Annika Rådlund Källa: Protos Foto: Karin Röse

Taggar

Mat Miljö Nyheter