Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

De kan vinna SM Unga Bagare 2022

 
De kan vinna SM Unga Bagare 2022Alice Olsson, Andrea Wiberg, Elin Lundahl, Emmie Jonsson, Linnéa Cederberg, Max Collin och Tindra Lundegård är finalister i SM Unga Bagare 2022. Sju finalister från hela landet står nu redo för att göra upp om vem som är svensk mästare bland unga bagare 2022. Under en intensiv tävlingsdag kommer de unga bagarna att tävla om den prestigefyllda SM-titeln samt en eftertraktad plats i Svenska Juniorbagarlandslaget. 

SM Unga Bagare 2022 avgörs 16 mars i Göteborg och kan följas digitalt via direktsändning.

Under fem intensiva timmar ska sju av landets allra skickligaste unga bagare skapa både goda och fantasifulla bakverk i fem olika kategorier: matbröd, kuvertbröd, bullar, kavlade degar och skådebröd. 

–SM Unga Bagare är där nästa stjärnskott föds! Årets startfält är ett skickligt och kreativt gäng med mycket talang. Det är det trettioandra året i rad som vi genomför tävlingen och det är fortfarande lika roligt att se de unga, hungriga och förväntansfulla bagarna göra upp om guldmedaljen. I SM Unga Bagare tar brödet verkligen plats som den stora stjärnan och briljerar som både gott, nyttigt och vackert, säger Martin Lundell, vd på Sveriges bagare & konditorer.

Juryn kommer att utse en vinnare bland finalisterna baserat på bakverkens hantverksmässiga höjd, goda smak, vackra utseende och bakmetoderna de skapas med. För att imponera på juryn och nå högst på prispallen krävs inte bara stor hantverksskicklighet och teknik, utan också kreativitet, smakprecision och nytänkande i skapandet av bröden. Kombinationen av dessa blir extra tydlig när det visuellt starka skådebrödet presenteras, det vill säga skulpturer av bröd, som alltid är både spektakulära och konstnärliga i sin utformning. 

Under förra årets tävling bakades bland annat ett Harry Potter-inspirerat skådebröd som innehöll både den berömda boken och tåget Hogwarts-expressen.


Tävlingen har genom året betytt mycket för de som kvalificerat sig till finalen och är ett utmärkt tillfälle att visa upp sin hantverksskicklighet. Utöver titeln som svensk juniormästare så står flertalet platser till Svenska Juniorbagarlandslaget på spel. Plats ett till fyra bildar tillsammans det landslag som representerar Sverige i VM för unga bagare. De senaste åren har Svenska Juniorbagarlandslaget kammat hem flertalet guldmedaljer i internationella sammanhang.


SM Unga Bagare arrangeras av branschorganisationen Sverige bagare & konditorer för att uppmärksamma yrket bland yngre, inspirera unga bagare till utveckling och för att visa upp det kreativa hantverket bakom bröd. De tävlande får vara upp till 24 år och finalen avgörs på Ester Mosessons gymnasium i Göteborg.

 

De sju finalisterna i SM Unga Bagare 2022 är:
Alice Olsson, 19 år, bor i Nybro, studerar vid yrkeshögskolan i Kristianstad
Andrea Wiberg, 22 år, bor i Helsingborg, arbetar på Backhaus Bageri och Café
Elin Lundahl, 22 år, bor i Sölvesborg, arbetar på Ritz konditori och studerar vid yrkeshögskolan i Kristianstad
Emmie Jonsson, 20 år, bor i Mönsterås, arbetar på Vamos Bistro och Bar i Kalmar
Linnéa Cederberg, 20 år, bor i Mölndal, arbetar på Gunneboslott Kaffehus och Krog och studerar vid Studium i Göteborg
Max Collin, 19 år, bor i Kristianstad och Uppsala, studerar vid yrkeshögskolan i Kristianstad och arbetar på Güntherska Hovkonditori och Schweizeri i Uppsala
Tindra Lundegård, 19 år, bor i Södertälje och Kristianstad, studerar vid yrkeshögskolan i KristianstadUnder SM Unga Bagare ska finalisterna baka:

12 stycken matbröd med tre olika uppslag (utseenden)

45 stycken kuvertbröd med tre olika uppslag

45 stycken bullar, tre olika varianter

Kavlade degar (till exempel wienerbröd, brioche eller croissantdeg) tre olika varianter och 15 stycken av varje sort.

Skådebröd - Skådebrödet skall tillverkas av ätbar deg. Basen ska vara maximalt 40x60 cm och höjden minst 40 cm. Fritt val på tema och utformning.

 

Om tävlingen
Tävlingen SM Unga Bagare är det svenska mästerskapet för bagare upp till 24 år. De sju finalisterna är handplockade av en erfaren jury. SM Unga Bagare arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer i samarbete med Ester Mosessons gymnasium och sponsorerna KåKå, Sveba-Dahlen och Nord Mills.