Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Brant fall för gästnätter redan i mars

 
  • Antal gästnätter 2019 och 2020.

    Antal gästnätter 2019 och 2020.

  • Årsförändring 2019-2020 i antal gästnätter.

    Årsförändring 2019-2020 i antal gästnätter.

Föregående
Nästa
 
Turismen föll brant redan i mars jämfört med samma månad 2019. Det visar helt nya siffror från SCB som Stockholms Handelskammare analyserat.

- Det är enorma bortfall redan i ett tidigt skede av krisen. Det inskärper behovet att utöka omställningsstödet och se till att få det på plats betydligt snabbare än vad som har sagts. I annat fall kommer stora delar av en enormt viktig exportnäring slås ut, säger Stefan Westerberg, chefekonom på Stockholms Handelskammare.

Siffrorna för inkvarteringsstatistik, som Stockholms Handelskammare analyserat, visar att det samlade antalet gästnätter i Sverige föll med hela 38 procent i mars månad jämfört med motsvarande månad 2019. För resande från utlandet var den siffran 56 procent och den inhemska turismen föll med 34 procent.

Sammantaget föll antalet gästnätter från utländska turister från omkring 887 000 till cirka 387 000. Inhemska gästers nivå på gästnätter gick från 3,6 miljoner till något över 2,7 miljoner.

- Nu har vi en stark indikation på att även det svenska resandet började dyka betydande redan i mars. Det borde vara högsäsong nu, men för besöksnäringsföretagen är det en affärsmässig istid där man helt saknar kunder, säger Stefan Westerberg.

Stockholms Handelskammare har tidigare beräknat att bortfallet i konsumtion från utländska turister riskerar falla med  36 miljarder kronor från 15 mars till midsommar. 

- Nu ser vi, svart på vitt, att den samlade effekten när man även inkluderar ett stort bortfall av inhemska inkvarteringar gör att det omställningsstöd som ska delas mellan många branscher inte ens är nära att täcka bortfallet bara i besöksnäringen, säger Stefan Westerberg.
Om Stockholms Handelskammare
Stockholms Handelskammare är enorganisationen för företag och företagare i huvudstadsregionen som omfattar Stockholms län och Uppsala län. 
www.chamber.seAv: Annika Rådlund Källa: Stockholms Handelskammare