Varslen ligger på en jämn nivå
25 Maj 2020
Mellan 18 och 24 maj varslades 2 432 personer om uppsägning och totalt har 76 078 personer varslats om uppsägning sedan början av mars. Sammanlagt har flest varslats inom hotell- och restaurang, motsvarande 32 procent. Därefter följer företagstjänster (bemanning, resebyråverksamhet) med 23 procent och industrin med 12 procent. Totalt står dessa tre näringsgrenar för två tredjedelar av alla varsel sedan början av mars.
– Vi hade en topp av varslade personer under tre veckor kring månadsskiftet mars-april på mellan 12 000 och 18 000 per vecka. Sedan dess har varslen planat ut även om de är fortsatt höga, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.
Den gångna veckan skrev 9 418 personer in sig som arbetssökande, vilket är 1 639 färre än veckan innan. Totalt är 434 227 personer inskrivna arbetslösa. Det motsvarar 8,4 procents arbetslöshet vilket är samma som förra veckan.
– Sverige är ett exportberoende land och hur krisen fortsätter att slå mot industrin kommer att vara viktigt för utvecklingen på arbetsmarknaden, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.
Foto: Getty Images
25 Maj 2020
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Tess Medina vinnare av Sveriges mästerkock 2024
Den 18 april lanseras hennes första kokbok
-
Snart öppnar Clarion Hotel Karlatornet
Hotellet kommer erbjuda 300 hotellrum och de lyxigaste rumskategorierna har byggts inuti Karlatornet
-
Hobo Hotel tar konceptet till Finland
Lokala material har återanvänts, som natursten, terrazzo och tegel.
-
Ljudbubblor skapar bättre ljudmiljö på kontoret
En ny avhandling från Högskolan Väst undersöker om ljudmiljön på öppna kontor går att göra mer behaglig genom innovativ ljuddesign.
-
Nya smakkombinationer med Lakrids by Bülow
På den officiella Lakritsdagen arrangeras lakritsprovningar på 200 platser i sju länder
-
Wexiödisk utsedd till Bästa monter Gastronord 2024
"Vi har jobbat med våra montrar och budskap kontinuerligt för att få en röd tråd i detta"
-
Mästerkocken Christin Kashou och Penny Parnevik öppnar restaurang
"En plats för en god lunch i solen eller dejten som man aldrig vill ska ta slut"