Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

​Tallink Silja varslar 450 anställda till följd av Coronapandemin

 
​Tallink Silja varslar 450 anställda till följd av CoronapandeminTallink Silja varslar 450 anställda idag. Tallink Silja AB lägger idag ett varsel om uppsägning gällande 450 anställda inom samtliga tre kollektivavtalsområden. Den absoluta majoriteten gäller anställda ombord på fartygen, men även ett mindre antal anställda i land berörs av varslet.

Coronakrisen har slagit hårt mot passagerarfärjetrafiken. Myndighetsbeslut och reserestriktioner har gjort att fartygen tvingats tas ur trafik och därmed har större delen av intäkterna uteblivit. Passagerarsiffrorna under april månad föll med 96 % jämfört med samma månad 2019. För att överleva krisen måste företaget nu reducera organisationen och anpassa alla kostnader efter den rådande verkligheten.

-De ekonomiska konsekvenserna av reserestriktionerna är förödande för passagerarfärjetrafiken och det står nu klart att vi endast kommer att kunna bedriva en begränsad verksamhet under lång tid framöver. Vi har därför inget annat val än att kraftigt dra ner på organisationen och varsla stora delar av besättningen ombord på våra fartyg, säger Marcus Risberg, vd på Tallink Silja AB.

Tallink Silja AB kör passagerar- och frakttransporter i Östersjöns norra del och ingår i Tallink Group-koncernen. De äger 14 fartyg och är verksamt under varumärkena Tallink och Silja Line på sju olika rutter och driver även fyra hotell,  tre i Tallinn och ett i Riga. 

Utöver den negativa effekten som det uteblivna resandet har så har företaget även drabbats hårt av att det sjöfartsstöd som normalt utgår, och är helt avgörande för den svenska sjöfartsnäringen, nu har dragits in då fartygen inte är i trafik.

-Vi har under en längre tid påtalat för regeringen att vår verksamhet inte fungerar utan sjöfartsstödet under denna extremt svåra tid. Vi hoppas att regering och riksdag förstår allvaret och snabbt inför en tillfällig ändring av lagen om sjöfartsstöd så att vi slipper lägga ytterligare varsel och kan behålla resterande personal, säger Marcus Risberg.

Tallink Siljas ledning kommer nu tillsammans med företrädare från berörda fackförbund arbeta för att i möjligaste mån hitta lösningar för den personal som berörs av varslet.Tallink Group sysselsätter över 7 400 personer i sex länder. Under 2018 reste 9.8 miljoner passagerare med fartygen och rederiet transporterade närmare 385 000 fraktenheter. AS Tallink Grupp är noterat på Tallinnbörsen sedan 2005 och på Nasdaq Helsingfors sedan 2018.
Av: Annika Rådlund Källa och foto: Tallink Group