Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Första hotellmodulen på plats

 
Första hotellmodulen på platsSara kulturhus med hotell. Illustration: White arkitekter Ett kulturhus med ett 20 våningar högt hotell börjar ta form i Skellefteå.
–Sara kulturhus är ett innovationsprojekt där allas unika kompetens både prövas och helt kommer till sin rätt, säger Petra Eriksson, affärschef på Derome. 

I juni 2015 beslutade kommunfullmäktige i Skellefteå kommun att bygga ett kulturhus och hur det skulle se ut bestämdes genom en internationell arkitekttävling. I juni 2016 vann White Arkitekter med sitt bidrag ”Sida vid sida” med en tydlig prägel av trämaterial i stomme och fasad. Det vinnande förslaget ligger till grund för projektering och den beslutade budgeten är 500 miljoner kronor för hotellet och 600 miljoner kronor för kulturhuset. Hotellet kommer att drivas av Elite Hotels of Sweden.

 Den 13 maj i år lyftes den första av de totalt 205 hotellmodulerna på plats. De lokalproducerade hotellrummen från Deromes fabrik i Renholmen gör att  kulturhuset börjar växa ordentligt och skapar ett helt nytt landmärke.

– Vi har verkligen sett fram emot den här spännande delen i projektet. Hotellrummen utgör tornet av Sara kulturhus och det kommer verkligen kännas att rummen är gjorda av hållbart trä,  förklarar Petra Eriksson.

Av hotellets 20 våningar fördelas hotellmodulerna på våningarna 6-18. Varje modul väger cirka nio ton och att fylla ett helt våningsplan med hotellrum, inklusive kompletterande arbete med isolering, brandtätning, korridor och fasad, väntas ta ca 3 veckor. Monteringen av våning 18 beräknas vara klar i mitten av november 2020.

Logistiken till byggplatsen är en ständig utmaning. Med lokala leverantörer ska klimatavtrycket minimeras och detvsäkerställer också att leveranserna sker i rätt tid. De färdiga fabriksproducerade hotellmodulerna går fortare att montera jämfört med att bygga på plats, vilket begränsar störningarna för trafikanter i stadsmiljön.

– Uppstarten av hotellmodulerna är en viktig milstolpe för projektet. Det har hittills varit en spännande, lärorik och utmanande tid. Nu blir det trevligt att se byggnaden växa upp till Sveriges högsta träbyggnad inom några månader, säger Ronny Rönning, projektledare på HENT, totalentreprenör för Sara kulturhus.

Sara kulturhus öppnar hösten 2021.Av: Annika Rådlund Källa: Skellefteå kommun


www.sarakulturhus.se

Taggar

Bygg Hotell Nyheter