Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Avståndskrav mellan sällskap och sittplatser tas bort

 
Avståndskrav mellan sällskap och sittplatser tas bortFrån och med 29 september tas deltagartaket och avståndskravet bort. Den 29 september kommer restriktionerna att lätta, då går Sverige in i fas 4 i steget mot en mer normal vardag. Det meddelades vid en presskonferens idag.

Förslaget innebär att deltagartaket tas bort vid evenemang och avståndskrav mellan sällskap och sittplatser tas bort.

- Vi ska fortsätta att tvätta händerna, stanna hemma vid symptom och fortsätta med vaccinationerna, sa socialminister Lena Hallengren.

- Hur framgångsrika vi är med vaccinationerna är grunden till hur det kommer att se ut i framtiden. Det är viktigt att alla över 16 år vaccinerar sig. Ovaccinerade kommer även i fortsättningen att riskera att bli svårt sjuk i Covid-19, sa Johan Carlsson från Folkhälsomyndigheten.

- Vi skickar nu på remiss om vi ska använda covidbevis vid stora evenemang. Då talar vi om riktigt stora evenemang vid över 15 000 deltagare, berättade Lena Hallengren.

- Som det ser ut nu har vi inte lagt några restriktioner om någon begränsning på antal deltagare vid stora evenemang. Men allt kan komma att ändras, och vi har en beredskap om det blir utbrott framöver. Men nu tittar vi på hur vi tror det kommer att se ut under den närmaste tiden, sa Johan Carlsson.

I och med att att avståndskravet tas bort blir det även tillåtet att dansa på lokal.

- Men det är viktigt att vi följer restriktionerna fram till 29 september när restriktionerna lyfts. Alla behöver ta ansvar, poängterade Lena Hallengren.


Detta gäller från och med 29 september:

Deltagartaken för allmänna sammankomster tas bort.
Deltagartaken för privata sammankomster tas bort.
Avståndskrav mellan sällskap och sittplatser tas bort.
Text: Annika Rådlund Foto: Getty Images