Årets viltkrog är utsedd
23 Aug 2021
Vinnaren i Svenska Viltmatakademins tävling Årets Viltkrog delar prispallen med finalisterna Lux Dag för Dag och Färna Herrgård. Priset tilldelas den restaurang i Sverige som på bästa sätt marknadsför och presenterar viltköttet för sina goda egenskaper som råvara och möjligheter till förädling och utveckling i sin verksamhet.
Restaurang Jord kammade även hem utmärkelsen 2020.
– Det här så skönt kvitto på jobbet vi gör hela tiden. Vi hade en dröm kunna jobba med vilt från skog till bord. Vi spenderar 50 % av tiden i skogen och 50 % på krogen. Hälften av personalen jagar, men alla plockar örter och bär. Det blir en livsstil som är annorlunda. Vi vet exakt var allt vi lagar kommer ifrån. Den respekten för råvaran är svår att förklara i ord, säger Andreas Landén, köksmästare på Restaurang Jord.
Tjugo restauranger var med i tävlingen, sedan utsågs tre finalister. Vinnaren presenterades sedan som sedvanligt under Årets viltdag på Eriksberg Vilt & Natur i Blekinge.
– Jord är en synnerligen unik viltmatrestaurang och väl värd priset Årets Viltkrog 2021, sa Gert Klötzke som är ordförande i juryn för Årets Viltkrog.
Juryns motivering:
Med sin gemytliga hållning tar Restaurang Jord unik kontroll över hela råvaruresan, från jakt och transport, till mörning, styckning och tillagning. Den kunniga och pålästa personalen håller viltet på menyn året om.
Utmärkelsen delades ut 20 augusti 2021.
Av: Annika Rådlund Källa: Svenska viltakademin
Foto: Marcus Crepin
23 Aug 2021
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Thilda Mårtensson ny köksmästare på Julita Wärdshus
Tar över efter Bocuse d’Or Europe-medaljören Gustav Leonhardt
-
Tre kockar tar fram klimatsmarta tolkningar på krogklassiker
Desirée Jaks, Louise Johansson och Melvin Glimstål skapar moderna klassiker för krogen
-
Årets bästa öl och whisky
Här är hela listan:
-
Nu öppnar Clarion Hotel Malmö Live nya restaurangen Grand Italian
"Vi har längtat efter att äntligen få öppna vår skybar igen efter renovering"
-
Ruth Weldergiorgis utsedd till världens bästa konferenskock
"För mig blir det ett sätt att visa vad som går att göra"
-
Mackrecept: Smakrika Italienaren
Grillad macka med kyckling, mozzarella och parmesan
-
Tess Medina vinnare av Sveriges mästerkock 2024
Den 18 april lanseras hennes första kokbok