30-års jubileum och tema "Avstånd" på ArkDes pepparkakshustävling
7 Dec 2020
Pepparkakshustävlingen 2020 blir lite annorlunda än den brukar vara. Som vanligt är det en tävling där barn, unga, vuxna, amatörer och proffs bygger och skapar. De tävlande delas in i de tre vanliga kategorierna: Arkitekter, formgivare och bagare, Upp till 12 år och Alla andra som bakar.
Det som är annorlunda är att det i år inte går att besöka museet på Skeppsholmen på grund av pandemin. ArkDes 3D-scannar istället in 100 hembakade pepparkakshus på temat "Avstånd". I år kan vi på avstånd se Anders Tegnell i form av pepparkakor samt de tre små grisarna när de chattar med tomten.
- I år firar vi att det är hela 30 år sedan den här utställningen föddes på ArkDes. Den har under årens lopp kommit att bli en tradition som för många familjer är lika viktig som tomten eller granen. Vi är så stolta över att få förvalta denna tradition, och jag tror att det just i år kan vara viktigare än någonsin att erbjuda lite glitter, fest, värme och mys. Årets tema har vi valt med en förhoppning om att det kan finnas något varmt och fint i det vi har lärt oss om avstånd i år, säger Halla Sigurdardottir, producent på ArkDes.
En jury utser en vinnare i varje kategori. Pris går även till publikens favorit där allmänheten kan rösta via webben eller sin telefon.
Juryn består av:
Konditorn Frida Leijon som driver Leijon Stenugnsbageri & Konditori i Uppsala. År 2016 blev hon utsedd till årets konditor och förra året fick hon utmärkelsen Konditorernas konditor 2018. Det var Frida Leijon som skapade prins Carl Philip och prinsessan Sofias bröllopstårta.
Elsa Billgren, programledare, vintageentreprenör och bloggare.
Svante Öquist, frilansjournalist och bloggare.
Tor Lindstrand är arkitekt och docent vid Kungliga Tekniska Högskolan (KTH). Han arbetar i gränslandet mellan arkitektur och konst och har deltagit i många kulturella sammanhang.
Om ArkDes (Arkitektur- och designcentrum)
ArkDes är Sveriges nationella centrum för arkitektur och design. Det är ett museum, ett kunskapscenter och en arena för debatt och diskussion om framtidens arkitektur och design.
Av: Annika Rådlund Källa och foto: ArkDes
7 Dec 2020
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Alkoholserveringsförbudet förlängs ytterligare
"Vi är fortfarande i ett allvarligt läge"
-
Hotellen har tappat 12 miljarder på logiintäkter
Ny rapport från Stockholms Handelskammare
-
Trendspaning: Vintrenderna under 2021
"Bland dessa ser vi allt ifrån olika typer av druvor och tillverkningsprocesser till skildrande konsumentbeteenden"
-
Lanserar Spritz Mixer för alkoholfria drinkar
Låg sockerhalt och ett lågt kaloriinnehåll
-
Hotellen satsar på hybridmöten
"Vi ser en ökad efterfrågan av flexibilitet när man bokar möten och konferenser"
-
Mer svenskt vildsvinskött ska nå restaurangerna
"Våra ledord är att det ska vara så enkelt som möjligt – både för företag och jägare"
-
Tung start på året för restauranger
”Illa att omställningsstödet inte går att söka längre än till sista juli 2020”