22 medaljer till Gävleborg i SM i Mathantverk
21 Okt 2021
Årets startfält var stort. 175 mathantverksföretag slogs om medaljerna när SM i Mathantverk avgjordes på Frösö Park Hotel i Östersund. Flest deltagande företag kom från Gävleborgs län, men även Skåne, Västra Götaland och Jämtlands län hade många deltagande företag och det avspeglas även i medaljlistan.
Gävleborgs län tog hela 22 medaljer; 12 guld, 6 silver och 4 brons. Jämtlands län knep 10 totalt med 6 guld, 2 silver och 2 brons. Lotta-Boden i Loos tog medalj för inte mindre än 18 året i rad. Hon fick guld för sin Äppelgelé med Calvados och kammade även hem silver i geléklassen med Svartvinbärsgelé från Loos. I syltklassen blev den guld med Jordgubbssylt från Loos och brons fick hon för sin skogshallonsylt.
– Jag har bedömt sylt och marmeladklasserna i en väldans massa år. Det har blivit fler och fler produkter för varje år och det var glädjande att vi i år dela ut maxpoäng till jordgubbssylten som vann syltklassen! En riktigt god sylt med endast två ingredienser, bär och socker i perfekt harmoni, säger Monika Ahlberg, kock, matskribent och juryordförande.
I färskkorvklassen, som i år hade det enskilt största startfältet inom charkuteri, vann ett färskt isterband med korngryn och kraftig pigg färg av rödbeta, som är kreerad av Eldrimners tidigare yrkeshögskoleelev Niklas Bonnevier, som driver Gulo Gulo Charcuterie i Järvsö. Han fick även ett guld med sin bredbara Brewurst i klassen Blod och leverprodukter, sylta och övrigt charkuteri.
– I Tyskland och Italien finns mycket fler charkprodukter som vi inte alls äter här, bland annat flera bredbara varianter. Det ville jag få folk att upptäcka. Det är kul att hitta nya produkter, säger Niklas Bonnevier på Gulo Gulo Charcuterie.
Han vill vara innovativ och de två produkter han skickade in till årets tävling är helt nya.
– Jag gillar isterband, men de som finns att köpa är inte riktigt som jag vill ha dem. Jag har alltid velat göra ett bra isterband. Istället för rödbeta på tallriken så valde jag att föra in det i produkten.
Det var något som verkligen föll juryn i smaken; "Ett mjukt, fylligt och nyskapat isterband i en briljant smak av rödbeta. Mycket tilltalande både för både ögat och gommen."
I klassen Värmebehandlad korv gick guldet till Diléns Saluhall i Valbo med Enebackens Isterband. Enligt juryn: "Ett snyggt isterband med en perfekt balans mellan syra och rökighet. Jättekul att vi har ett glutenfritt isterband med fantastisk smak. Juryn skrek efter dillstuvad potatis och mer isterband!"
Diléns Saluhall fick även guld i klassen Värmebehandlat kött med en varmrökt vildsvinsrulle med enbär.
I Gävleborg gläds man mycket över sina framgångsrika företag som sätter hela det gastronomiska Gävleborg på matkartan.
– De är också en inspiration för alla nya som vi hoppas på ska starta med att föda upp djur, odla, fiska, baka, syra, och förädla i länet, säger Linda Elverstig.
Ett annat Gävleborgsföretag som lyckades mycket bra är Bergmans fisk och rökeri i Saltharsfjärden, som vann samtliga tävlingsklasser.
– Bergmans fisk och rökeri i Saltharsfjärden är en fiskarsläkt med en hundraårig kunskap från fiske och förädling som visar sig komma väl till pass vid årets SM-tävling, säger Aksel Ydrén som är branschansvarig för fiskförädling på Eldrimner.
De närmast guldpläterade Orranäs Gårdsmejeri och Skärvångens byamejeri var två av de som fick förnyade guld på sina ostar. Skärvången bland annat för sin Vit Caprin, en halvhård osttyp av getmjölk med vitt mögel.
I glassklassen blev det full pott till guldmedaljören Geteriet från Västerbotten med deras glass med getmjölk och åkerbär.
I klassen bär- och fruktdryck blev det delat guld mellan den smaktäta dessertdrycken Hjortron från Jokkmokksbär och den sommarsmakande drycken Äpple/Jordgubb från Röda äppelboden Musteri Mörrum. Bronset gick till nystartade Skogaby Lantbruk som gick Eldrimners utbildning Starta eget mathantverk 2020. Röda Äppelboden tog trippla medaljer då de även tog hem både guld- och silvermedalj klassen äppelmust.
Text: Jenny Fors Foto: Stéphane Lombard, Eldrimner
21 Okt 2021
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen

Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Utsedd till Bästa Affärshotell och Bästa Revenue Managment
"Vi kommer ha fortsatt stort fokus på att bibehålla platsen som marknadsledare inom möten och event"
-
Undersöker möjligheter att lösa råvarubristen för surströmming
"Livsmedelsstrategin är en långsiktig tillväxtstrategi som inkluderar hela livsmedelskedjan, det vill säga primärproduktion, livsmedelsindustri, livsmedelshandel samt restauranger och storkök".
-
Veganskt mackrecept framtaget av A La Lo
Recept: Stockeld x A La Lo x bagel
-
"Mycket handlar om logistik och att bygga smarta flöden"
Intervju med Martin Montelin, ansvarig för kompetensområde Hotell & Konferens på Fojab
-
Hon är Grand Hôtels nya hotellchef
"Jag är så stolt över att vara tillbaka på Sveriges främsta lyxdestination"
-
Hotellet öppnar ett glassrum
"Det är ett nytänkande koncept"
-
Mathias Dahlgren öppnar ny restaurang på Grand Hôtel
"Det ger oss möjligheten att erbjuda en ny unik matupplevelse som jag drömt om att få sjösätta"