Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

120 år gamla recept i ny kokbok

 
120 år gamla recept i ny kokbokMats Lundqvist har samlat ihop och moderniserat 120 år gamla recept. Drygt 120 år gamla recept, som har moderniserats, kommer nu i en ny kokbok av Mats  Lundqvist utgiven av Whip media.

Johanna Augusta Leontina Olsson satt 1898 på kammaren efter dagens arbetspass, och skrev ner recepten som hon som chefs-kokerska använde sig av i den fina järnvägsrestaurangen i Tillberga utanför Västerås.

Hon skrev recepten i vacker handstil med en gåsfjäderpenna, utifrån hur verkligheten var för dem på den tiden. Det vill säga, inga kylskåp, inga elektriska spisar, inga ugnar som man kan styra med exakt temperatur och inget konstant tillflöde av råvaror.

Drygt 120 år senare har Augustas barnbarnsbarn Mats Lundqvist fått ärva hennes receptsamling och nu släpper han boken Augustas kokbok anno 1898 - om och med hennes matlagning. Tillsammans med sitt team har Mats tolkat, lagat och fotograferat recepten. Han har även moderniserat många av dem så att de går att tillaga i dagens kök.

Boken innehåller både recept och kuriosa, men även berättelser om hur livet var, både på slutet av 1800-talet och en bit in på 1900-talet, i ett restaurangkök på en järnvägsstation i Tillberga.
Om författaren:

Mats Lundqvist är bosatt i Tillberga, där boken utspelar sig, och har en gedigen bakgrund inom livsmedelsbranschen.
Han började i mitten på 1980talet på Abba Seafood där han blev kvar in på 2000-talet. Han var försäljningschef och stod för spridning av råvaru- och produktkunskap till Sveriges storkök och restauranger. Mats startade en rörelse som kallades ”Sillakademin” och hade under några år en föredragsturné för grossister, storkök och Sveriges kökschefers förening. Sillakademins syfte var att sprida kunskap om råvaror och dess användbarhet.

Mats var även med och tog fram en mycket uppskattad sill och nubbeguide tillsammans med Kocklandslaget och Vin & sprit. Guiden beskrev vilka kryddor i sillinläggningarna man bäst kombinerar med kryddorna i olika nubbar på systembolaget.

Några år följde med insatser hos bl a Servera, RH food och Charkmästarn. Därefter drev han sallads- och smörgåstårtsfabriken ”Qitchy meals” med fokus på konsumentledet och cateringverksamhet.

En trafikolycka 1999 satte stopp för det rörliga livet och innebar slutet på föredragandet och den egna verksamheten. Mats blev tvungen att söka stillasittande sysslor. Augustas kokbok anno 1898 är ett resultat av detta. Mats har även släppt två skönlitterära titlar tidigare: Inom anständighetens gränser (2019) och Saltgruvan (2020).Av; Annika Rådlund Källa: Whip mediaTaggar

Kokbok Recept Nyheter