120 år gamla recept i ny kokbok
14 Okt 2021
Johanna Augusta Leontina Olsson satt 1898 på kammaren efter dagens arbetspass, och skrev ner recepten som hon som chefs-kokerska använde sig av i den fina järnvägsrestaurangen i Tillberga utanför Västerås.
Hon skrev recepten i vacker handstil med en gåsfjäderpenna, utifrån hur verkligheten var för dem på den tiden. Det vill säga, inga kylskåp, inga elektriska spisar, inga ugnar som man kan styra med exakt temperatur och inget konstant tillflöde av råvaror.
Drygt 120 år senare har Augustas barnbarnsbarn Mats Lundqvist fått ärva hennes receptsamling och nu släpper han boken Augustas kokbok anno 1898 - om och med hennes matlagning. Tillsammans med sitt team har Mats tolkat, lagat och fotograferat recepten. Han har även moderniserat många av dem så att de går att tillaga i dagens kök.
Boken innehåller både recept och kuriosa, men även berättelser om hur livet var, både på slutet av 1800-talet och en bit in på 1900-talet, i ett restaurangkök på en järnvägsstation i Tillberga.
Om författaren:
Mats Lundqvist är bosatt i Tillberga, där boken utspelar sig, och har en gedigen bakgrund inom livsmedelsbranschen.
Han började i mitten på 1980talet på Abba Seafood där han blev kvar in på 2000-talet. Han var försäljningschef och stod för spridning av råvaru- och produktkunskap till Sveriges storkök och restauranger. Mats startade en rörelse som kallades ”Sillakademin” och hade under några år en föredragsturné för grossister, storkök och Sveriges kökschefers förening. Sillakademins syfte var att sprida kunskap om råvaror och dess användbarhet.
Mats var även med och tog fram en mycket uppskattad sill och nubbeguide tillsammans med Kocklandslaget och Vin & sprit. Guiden beskrev vilka kryddor i sillinläggningarna man bäst kombinerar med kryddorna i olika nubbar på systembolaget.
Några år följde med insatser hos bl a Servera, RH food och Charkmästarn. Därefter drev han sallads- och smörgåstårtsfabriken ”Qitchy meals” med fokus på konsumentledet och cateringverksamhet.
En trafikolycka 1999 satte stopp för det rörliga livet och innebar slutet på föredragandet och den egna verksamheten. Mats blev tvungen att söka stillasittande sysslor. Augustas kokbok anno 1898 är ett resultat av detta. Mats har även släppt två skönlitterära titlar tidigare: Inom anständighetens gränser (2019) och Saltgruvan (2020).
Av; Annika Rådlund Källa: Whip media
14 Okt 2021
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Stockholm Beer & Whisky Festival är igång
"Rekordnärvaro från USA på årets mässa"
-
Stureplansgruppen har öppnat ny italiensk restaurang vid T-centralen
“Vi är inte här för att krångla till det, du får mycket krog för pengarna”
-
Drinkrecept: Kärleksdrink med Kärleksgin
Årets pridedrink med gin framtagen av Tevsjö destilleri
-
Björn Frantzén och Orrefors lanserar en ny glasserie
"Den nya produktserien understryker vikten av samarbete mellan specialiserade hantverk som både kompletterar varandra och delar vision"
-
Wolt utökar till fler Stockholmsområden
Från och med onsdag kommer det finnas fler restauranger och butiker på plattformen.
-
A Chau Lien utsett till årets leverantör
Vi är jättestolta över att få den här utmärkelsen!
-
Tommy Myllymäki och Pi Le öppnar salladsbar på NK
"Det blir mycket grönt på restaurangen, både vad gäller meny och inredning"