Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

140 restauranger har anslutit sig till &Repeats pantsystem

 
140 restauranger har anslutit sig till &Repeats pantsystem&Repeat pantsystem lanserades under 2020.  &Repeat  är ett nystartat svenskt bolag inom cirkulär ekonomi som har lanserat ett nytt pantsystem för engångs- och take-away-förpackningar på restauranger. Nu har 140 restauranger anslutit sig till systemet där gästerna får betalt för att lämna tillbaka take-away förpackningar.

– Idag återvinns mindre än en femtedel av den typen av engångsförpackningar som till exempel kaffemuggar och salladsskålar. I Europa och många länder utanför EU kommer det bli lagstiftning på klart högre återvinningsnivåer från material till material igen för att klara Parisavtalet och Agenda 2030, säger Jon Haag, ny Chief Circular Officer på &Repeat.

Han förklarar att bakgrunden till idén med pantsystemet är att i Sverige återvinns bara 16 procent av plastförpackningar till material igen, och kraven till 2025 är 55 procent.
 
    –Inom takeaway-förpackningar är återvinningsgraden mellan 5 och 15 procent i olika länder. Det känns oerhört spännande att nu kliva in i &Repeat och kunna påskynda utvecklingen.

140 restauranger i Stockholmsområdet har nu anslutit sig till systemet.
 
– Vi är oerhört tacksamma för den respons vi har fått av marknaden. Att ledande aktörer i restaurangbranschen är modiga och vill vara med och skapa förändring när startups som oss kommer med nya lösningar. Det är helt avgörande för samhällets möjlighet att lyckas med innovation och förändring. Vi är glada över att jobba i en bransch där så många av de stora aktörerna är ambitiösa och framåtsträvande, säger Tor Espen Steinvik, CEO och medgrundare av &Repeat.


Fem frågor till &Repeat


Är det bara restauranger som kan ansluta sig till detta? 
– Målet är att alla som använder engångsförpackningar ska ansluta till systemet. Det kan vara hotell, conveniance butiker, företag som har stort huvudkontor och så vidare. 

Kan restaurangerna använda sina befintliga förpackningar i systemet, eller behöver de byta till era förpackningar? 
–De kan använda sina befintliga förpackningar så länge de er återvinningsbara och lagat av bagasse, kartong eller utvalda sorter av plast.

 Hur fungerar det rent praktiskt? Det ställs en låda i restaurangen där gästerna själva sorterar, eller dras det av en summa vid nästa köp om gästen lämnar tillbaka den tomma matburken/kaffemuggen osv?
– Konsumenten får tilbaka panten på 2 kronor + 2 kronor extra när de källsorterar en förpackning med pant. Detta kan de göra vid en av &Repeats returpunkter som finns på många av våra partnerrestauranger, utvalda företag eller hemma om du har adekvata sorteringsmöjligheter. Pantbellopet får de som Repeat credits som de kan använda för att handla mat på alla våra anslutna restauranger.

 Vilka förpackningar ingår i detta system? 
–Alla typer av förpackningar så länge de är återvinningsbara och lagat av bagasse, kartong eller utvalde sorter av plast (PP och PET). 

 Vad kostar det för en restaurang att ansluta sig? 
–Det kostar inget att ansluta sig i nuläget.    
Text: Annika Rådlund Foto: &Repeat


www.andrepeat.io/for-restaurangagare