Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Nytt besked om begränsade öppettider för serveringsställen

 
Nytt besked om begränsade öppettider för serveringsställenServeringsställen ska stänga senast 20.30 - oavsett om de har alkoholtillstånd eller inte. Begräningar på sittande gäster i till exempel gallerior kommer att ses över. Med anledning av den eskalerande smittspridningen och skolloven som nyss har påbörjats så meddeladets det idag att vissa restriktioner skärps - och att alla nu måste ta sitt ansvar så att landet inte går in i en tredje våg. 

På dagens informationsträff meddelades det att Folkhälsomyndigheten får nya befogenheter vad gäller serveringsställen och öppettider.
- Det gäller tills vidare, vi har en tuff marsmånad framför oss, sa Johan Carlson från Folkhälsomyndigheten.

- Idag kan vi meddela följande skärpningar: Regeringen gör det möjligt för Folkhälsomyndigheten att reglera öppettiderna för samtliga serveringsställen, det gäller alltså restauranger, caféer barer. Det här är bredare än enbart de ställen som serverar alkohol. För det andra: maxantalet för de personer som får vistas i butiker, gallerior och gym skärps ytterligare, sa socialminister Lena Hallengren.

Lena Hallengren meddelade att Länsstyrelsen kan stänga ner verksamheter vid ökad smittspridning.
 - Genom pandemilagen har vi förberett för att snabbt kunna stänga ner om det behövs. 

Från och med den första mars ska alla restauranger och serveringsställen stänga senast 20.30 - oavsett om de har alkoholtillstånd eller inte.

Även antal gäster kan komma att begränsas på fler platser.
- Vi avser inte att begränsa take away men vi vill se inom den lagstiftning som finns om det går att få begräningar på sittande gäster i till exempel gallerior, sa Johan Carlson.

Hur många som kommer att få sitta i caféer, restauranger och liknande i gallerior meddelades inte.


Trängseln har minskat överlag men inte tillräckligt.
- Den trängsel vi har idag är en bråkdel av vad vi hade 2019, men trängsel få inte förekomma. 
Antal personer som får vistas i butiker, köpcentrum, gym och gallerior ska snart sänkas. Vi återkommer om det, säger  Johan Carlson 


Statsminister Stefan Lövén betonade
att det är viktigt att alla fortsätter att hålla avstånd.
- Läget är allvarligt, vi har en hög smittspridning. De ökade varianterna gör att situationen än mer oroande och det finns risk för en så kallad tredje våg, det är inte ödesbestämt utan det är ditt och mitt agerande som avgör om det blir så.

Det kan också komma fler åtgärder framöver.
- Om situationen skulle förvärras har regeringen möjlighet att kunna stänga delar av Sverige, förhoppningsvis så behövs inte det.Text: Annika Rådlund

Läs även: Ytterligare åtgärder