Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Uppsving för potatis

 
Uppsving för potatis17 procent säger att de kommer att äta mer potatis framöver. Potatis är självklar del av kosten för de allra flesta och nu uppger nästan en femtedel av de tillfrågade i Krav:s ekobarometer att de kommer att äta ännu mer framöver.
– Potatis är gott, billigt och mättande. Och när man väljer Krav-märkt bidrar man till fler blommor som kan ge föda åt humlor, bin och andra pollinerande insekter, säger Emma Rung, vd på Krav.

98 procent av svenskarna köper potatis, och 17 procent säger att de kommer att äta mer potatis. Samtidigt är konventionellt odlad potatis en av de mest besprutade grödorna i Sverige. Detta uppmärksammas i Krav:s ekobarometer juni 2023 som släpps i dag.

I ekologiska potatisodlingar används inte naturfrämmande bekämpningsmedel, vilket bidrar till biologisk mångfald. Potatis som odlas konventionellt besprutas ofta med fyra gånger så mycket bekämpningsmedel som används på konventionella spannmålsodlingar.

Odlingen av potatis har generellt minskat i Sverige, men omfattningen av KRAV-märkt potatisodling ligger sedan 2000-talets början på en stabil nivå.

Fortfarande är det den kokta potatisen som dominerar i svenska hem, men ugnsrostat och hemlagade pommes är på uppgång, och det köps allt mer kyld och djupfryst potatis. I ekobarometern presenteras några framgångsrika Krav-märkta potatisprodukter, bland annat en djupfryst pommes som har utsetts till Sveriges bästa.

– Att välja Krav-märkt potatis är ett konkret sätt att bidra till en mer biologisk mångfald. Det är en liten handling som gör stor skillnad. En god investering för framtiden helt enkelt, säger Emma Rung, vd på KRAV.

Av: Annika Rådlund Källa: Krav
 Foto: Getty Images