Två restauranger utsedda till Årets Viltkrog 2022
26 Aug 2022

Årets Viltkrog arrangeras av Svenska Viltmatakademin och vinnarna utsågs i Kungl. Skogs- och Lantbruksakademins lokaler i Stockholm under Årets Viltmatdag 2022.
Tävlingen syftar till att uppmärksamma de restauranger i Sverige som marknadsför och presenterar viltköttet för dess goda egenskaper som råvara samt möjligheter till förädling och utveckling av verksamheten. Tävlingen arrangeras för fjärde gången och Restaurang Jord står som segrare för tredje året i följd. Nu med delad förstaplats tillsammans med Gammelgården Hotell och Restaurang där Årets Viltkock 2020, Johan Bjurström, är kökschef.
– Det känns otroligt kul att bli uppmärksammad för vår mat. Vi strävar alltid efter att jobba säsongsnära i våra rätter, och anpassar oss alltid efter vad som är tillgängligt för dagen. Eftersom vi serverar vilt året om kan det bli en utmaning. Men det är just det som sporrar och utvecklar oss, säger Johan Bjurström, köksmästare på Gammelgården Hotell och Restaurang.
Två vinnare i år
Årets Viltkrog 2022 blev en så jämn tävling att juryn beslutade att två restauranger fick dela på förstapriset. Bedömningen var att Gammelgårdens högkvalitativa storservering under årets alla månader och Restaurang Jords innovativa blick för vilt var jämlika utifrån tävlingens kriterier och syfte.
– Årets upplaga har varit den mest svårbedömda och jämna hittills. Vi anser att Gammelgården tillgängliggörande av fantastisk viltmat och Restaurang Jords innovativa smaksensationer inspirerar till viltmatens höga kvalité och utveckling på lika bra sätt, säger Katarina Klingspor, ordförande för Svenska Viltmatakademin och jurymedlem Årets Viltkrog 2022.
– Återigen är en vinst i Årets Viltkrog 2022 ett kvitto på att vi jobbar enligt vårt syfte – att viltet alltid är i fokus. Vi har en ambition att spendera så mycket tid vi kan i skogen för att få ytterligare inspiration som vi tar vidare in i köket. Det är en otroligt viktig del för oss alla i restaurangen, och det verkar vara en vinnande strategi, säger Oskar Gunnarsson, kökschef, och Sebastian Allinger, restaurangchef på Restaurang Jord.
Juryns motivering för Gammelgården, Sälen:
Ett kök som trotsar säsongerna och lyfter fram det vilda med samma höga kvalitet året runt.
Juryns motivering för Restaurang Jord, Linköping:
Genom ständig innovation och utveckling skapas nyheter och smaksensationer där det vilda alltid är en naturlig del.
Juryn
juryordförande Henrik Norström, Lux Dag för Dag, Marie Söderqvist, tidigare VD Livsmedelsföretagen, Danyel Couet, F12-gruppen, Daniel Berlin, Daniel Berlins krog och KC Wallberg, Gubbhyllan.
Svenska Viltmatakademin
Svenska Viltmatakademin sprider kunskap om viltets hantering och goda användning.
Av: Annika Rådlund Källa: Svenska Viltmatakademin
Foto: Andreas Carlsson
26 Aug 2022
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen

Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Utsedd till Bästa Affärshotell och Bästa Revenue Managment
"Vi kommer ha fortsatt stort fokus på att bibehålla platsen som marknadsledare inom möten och event"
-
Undersöker möjligheter att lösa råvarubristen för surströmming
"Livsmedelsstrategin är en långsiktig tillväxtstrategi som inkluderar hela livsmedelskedjan, det vill säga primärproduktion, livsmedelsindustri, livsmedelshandel samt restauranger och storkök".
-
Veganskt mackrecept framtaget av A La Lo
Recept: Stockeld x A La Lo x bagel
-
"Mycket handlar om logistik och att bygga smarta flöden"
Intervju med Martin Montelin, ansvarig för kompetensområde Hotell & Konferens på Fojab
-
Hon är Grand Hôtels nya hotellchef
"Jag är så stolt över att vara tillbaka på Sveriges främsta lyxdestination"
-
Hotellet öppnar ett glassrum
"Det är ett nytänkande koncept"
-
Mathias Dahlgren öppnar ny restaurang på Grand Hôtel
"Det ger oss möjligheten att erbjuda en ny unik matupplevelse som jag drömt om att få sjösätta"