Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Tre vidare till finalen i Årets Lily Bollinger

 
Tre vidare till finalen i Årets Lily BollingerFinalisterna i Årets Lily Bollinge: Cathrine Almqvist, Anette Andersson och Ida Kilåker. I startfältet till årets final av Lily Bollinger award 2022 är tre kvinnliga sommelier, de tog sig igenom tre olika delmoment i en spännande semifinal. Det är Anette Andersson, Cathrine Almqvist & Ida Kilåker som ska tävla om att bli ”Årets Lily Bollinger” i september.

Sju kvinnliga sommelierer tävlade mot varandra under semifinalen av årets Lily Bollinger Award i tävlingsmomenten blindprov, teoriavsnitt samt ett praktiskt moment. Tillsammans med övriga deltagare briljerade finalisterna med sin kompetens på Tändstickspalatset i Stockholm inför en välrenommerad jury bestående utav tävlingsledare och vinnare av Sommelier-SM Emma Ziemann, Tina Johansson (2017) och Frida Winters (2021 och innevarande Lily) som båda två tidigare vunnit tävlingen.

- Det är som alltid kul att se hur deltagarna möter de utmaningar vi ställer dem inför, de ska samtliga vara stolta över sina insatser. Ska man gå långt i den här tävlingen gäller det att visa upp teoretiska kunskaper, såväl som att strukturerat blindprova vin samt genomföra matsalsmoment under stress med charm och målmedvetenhet. Lily Bollinger Award är en tävling på internationell nivå och vi kan idag stolt konstatera att deltagarna presterar i linje med högt ställda förväntningar, säger Emma Ziemann, tävlingsledare.

I 20 år har Lily Bollinger Award verkat för att uppmuntra kvinnligt tävlande och idag är tävlingen en etablerad del i arbetet med att lyfta kvinnliga sommelierer och uppmärksamma deras expertis. Tävlingen instiftades av Arvid Nordquist och Champagne Bollinger och tävlingens namn är en hyllning till den färgstarka champagneänkan Lily Bollinger som i närmare 30 år tävlade med männen om att tillverka världens bästa champagne.

 Hur känns det att stå i final?


Anette Andersson, 34 år från UmeåNuvarande arbetsplats: Harlequin/Hunger&Törst, Umeå

” Jag deltog förra året och det var en otrolig upplevelse som innebar både spänning och utmaning för mig själv. Jag träffade många kompetenta kvinnor och sommelierer både inom och utanför tävlingssammanhanget, vilket gav hela tävlingsupplevelsen en riktigt guldkant. Det ville jag uppleva igen, dessutom nöjer jag mig sällan med att komma tvåa, tävlingsmänniskan i mig vill alltid vinna”


Cathrine Almqvist, 31 år från StockholmNuvarande arbetsplats: Beach club by Pontus Frithiof

” Det är som en berg och dalbana av känslor och samtidigt en enorm lättnad. Man går in i annan värld, en vinvärld, där jag känner att jag har hittat min plats. Det går inte riktigt att landa förens nästa år”, säger Cathrine med ett stort leende.

Ida Kilåker, 21 år från LundNuvarande arbetsplats: Lenoteket AB samt nyexaminerad

”Det känns verkligen helt galet, trodde aldrig att jag skulle lyckas ta en plats eftersom det är min första tävling. Jag var nog kanske lite för hård mot mig själv tydligen” säger Ida.Tävlingsmomenten

Deltagarna sattes direkt på prov under semifinalen med ett omfattande skriftligt blindprov av tre viner från Australien. De skulle så ingående som möjligt beskriva vinernas utseende, doft och smak varpå de skulle dra slutsatser om vad som serverats i glasen. Därtill skulle de ge förslag på servering samt mat-rekommendationer. I den teoretiska delen fick tävlingsdeltagarna ett skriftligt prov som bland annat innefattade uppgiften att identifiera vindistrikt och tillverkningsprocesser och att korrigera en omfattande vinlista full med fel. I tävlingens avslutande skede fick deltagarna genomföra ett klassiskt matsalsmoment i form av servering av mousserande vin samt rekommendera mat till fyra ikonviner som juryn valt ut.


Finalen avgörs i september

Den 19 september går Lily Bollinger-finalen av stapeln i Stockholm. Förutom den ärorika titeln ”Årets Lily Bollinger” får vinnaren en utbildningsresa till det anrika champagnehuset Bollinger samt en Stålhästen-cykel som symboliserar hur Lily Bollinger ständigt bevakade vingården på två hjul.
Av: Annika Rådlund Källa och foto: Arvid Nordquist