Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Flera ekologiska råvaror har ökat mindre i pris än konventionella

 
Flera ekologiska råvaror har ökat mindre i pris än konventionellaEkobönder producerar i högre utsträckning fodret till gårdens djur själva och därmed påverkas de mindre av höga priser på importerat foder och konstgödsel, säger Ida Lind, expert marknad och hållbarhet på Ekologiska Lantbrukarna. Matpriserna skenar, men flera ekologiska produkter har ökat mindre i pris än konventionella. Det innebär att prisskillnaden mellan ekologiska och konventionella produkter i vissa fall har minskat, menar man från Ekologiska Lantbrukarna som är intresseorganisationen för ekologiska lantbrukare.

Nötfärs, havregryn, vetemjöl, smör är exempel på produkter där merpriset i butik minskat under det andra kvartalet i år. För några andra produkter, som kyckling och fläskfärs, har merpriset istället ökat något. Det visar rapporten Svenskt ekoindex kvartal 2 som mäter försäljningen av ekologisk mat och dryck i dagligvaruhandeln.

– Många tror nog att ekomaten är mycket dyrare, men som aktuella siffror visar så är det inte så stor skillnad mellan eko och konventionellt längre. Med bara någon krona extra kan du stötta en matproduktion som driver omställning till ett lantbruk som är bättre för miljö och hälsa, säger Ida Lind, expert marknad och hållbarhet på Ekologiska Lantbrukarna.

Den minskade prisskillnaden kan bero på flera faktorer, menar Ekologiska Lantbrukarna.

– Ekobönder producerar i högre utsträckning fodret till gårdens djur själva och sprutar inte med kemiska bekämpningsmedel som stör naturen och hotar grundvattnet. De är helt enkelt lite mer självförsörjande, vilket gör att de flesta påverkas mindre av höga priser på importerat foder och konstgödsel, säger Ida Lind, expert marknad och hållbarhet på Ekologiska Lantbrukarna.

Rapporten visar också att den totala försäljningen av ekologiska livsmedel minskade med 1,5 procent under det andra kvartalet jämfört med samma kvartal 2021.


Merpris för utvalda ekologiska produkter

Nötfärs 

Kvartal 1: 27,46 kr/kg

Kvartal 2: 24,55 kr/kg


Havregryn

Kvartal 1: 8,25 kr/kg

Kvartal 2: 7,88 kr/kg


Vetemjöl

Kvartal 1: 4,35 kr/kg

Kvartal 2: 4,21 kr/kg


Smör och margarin


Kvartal 1: 35,14 kr/kg

Kvartal 2: 34,57 kr/kgKyckling

Kvartal 1: 54,40 kr/kg

Kvartal 2: 61,56 kr/kgFläskfärs

Kvartal 1: 11,54 kr/kg

Kvartal 2: 13,46 kr/kgSå beräknas merpriset
Merpriset är beräknat som skillnad i genomsnittligt pris för de ekologiska produkterna i gruppen och de konventionella i samma grupp. Det framräknade merpriset kan i viss mån påverkas av skillnader i förpackningsstorlek eller andra egenskaper.


Om Svenskt ekoindex
Kvartalsrapporten “Svenskt ekoindex” följer försäljningsutvecklingen för ekologiska livsmedel i dagligvaruhandeln och lanserades för första gången 2018. Rapporterna är den del av projektet “Marknadsanalyser och branschutveckling för ett växande eko-Sverige” som finansieras av Jordbruksverket inom ramen för den svenska livsmedelsstrategin.