Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Sveriges bästa julskinka utsedd i Chark-SM – tillverkas av Björk & Co från Färila

 
  • Björk & Co vann klassen julskinka i Chark_SM  Foto: Faramarz Gosheh

    Björk & Co vann klassen julskinka i Chark_SM Foto: Faramarz Gosheh

  • Björk & Co julskinka vann guld

    Björk & Co julskinka vann guld

Föregående
Nästa
 
Igår, torsdagen den 27 oktober, korades Sveriges bästa julskinka i Chark-SM 2016 – Sveriges största kvalitetstävling för svensktillverkade livsmedel. Årets vinnarjulskinka tillverkas av charkföretaget Björk & Co från Färila.

Det var några mycket stolta medarbetare på Björks & Co från Färila i Hälsingland som tog emot vinsten i Eriksbergshallen i Göteborg. 
– Det känns fantastiskt, nu inför jul och allt. Vi som ändå är ett litet företag, men vi visste att vår julskinka var riktigt bra, säger Maria Björk, vd Björk & Co.

Domarnas motivering löd: En vacker skinka med perfekt avvägning mellan sälta och sötma och en bra saftighet. En riktigt God Julskinka!

Förutom vinsten i julskinka-klassen fick de tolv kvalitetsstämplar varav tre i guld. Björk & Co’s charkprodukter säljs främst i Ica- och Coopbutiker i mellersta Sverige.    

– Chark-SM är Sveriges största kvalitetstävling för svensktillverkade livsmedel. Alla tävlande charkuterier har blindtestats enligt strikta kvalitetskrav av en kunnig domarpanel, för att kunna utse Sveriges bästa charkuterier, säger Susanne Ekstedt, projektledare på SP Food and Bioscience som arrangerar Chark-SM.

Syftet med tävlingen är både att bidra till att höja kvaliteten men också att göra det enklare för konsumenterna att välja riktigt bra charkuterier i butiken. Alla produkter som når den högsta kvalitetsnivån belönas med en kvalitetsstämpel i guld och bland dem utses en Svensk Mästare i varje klass. 750 charkuterier från 61 olika företag var anmälda till tävlingen. De tävlade i 16 olika klasser, alltifrån julskinka, köttbullar och hamburgare till salami och korvar av alla dess slag.


www.charksm.se


Chark-SM är Sveriges största kvalitetstävling för svensktillverkade livsmedel.  Arrangemanget, som startade 2001, anordnas vartannat år och avgörs i 16 olika klasser. Charkuterierna blindtestas enligt strikta kvalitetskrav av en oberoende och kvalificerad jury med stor charkkompetens. Chark-SM 2016 arrangeras av SP Food and Bioscience CS. 

Av: Annika Rådlund

Verksamheter till försäljning