Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Svenska arkitekter har inrett nyöppnade Nobis Hotel Palma

 
  • The Mirall Bar på Nobis Hotel Palma.

    The Mirall Bar på Nobis Hotel Palma.

  • Modern lyx möter tusenårig historia på Nobis Hotel Palma.

    Modern lyx möter tusenårig historia på Nobis Hotel Palma.

  • Nobis Hotel Palma Rooftop Suite och resaurang Noi.

    Nobis Hotel Palma Rooftop Suite och resaurang Noi.

Föregående
Nästa
 
I en av Palmas äldsta byggnader öppnar nu Nobis Hotel Palma, en unik hotellupplevelse där modern lyx möter tusenårig historia. Här har prisbelönta inredningsarkitekter på svenska Wingårdhs tillsammans med spanska arkitekter på Jordi Herrero Arquitectos och Eduardo Garcia Acuna Arquitectos återupplivat byggnadens sekelgamla lager och fyllt den med nytt liv. 

Bland gotiska kyrkor och pittoreska torg i gamla stan har en av Palmas äldsta byggnader nu förvandlats till Nobis Hotel Palma. Det senaste tillskottet till Nobis Hospitality Groups portfölj av femstjärniga hotell, Nobis Hotels, finns sedan tidigare representerat i Stockholm (Nobis Hotel Stockholm, 2010) och Köpenhamn (Nobis Hotel Copenhagen, 2017). Hotellet är inrymt i en byggnad som uppfördes som ett muslimskt palats redan på 1100-talet. Under de många åren har huset bland annat fungerat som privata bostäder för adliga mallorkinska familjer och som samlingsplats för folkdans. Under mitten av 1400-talet renoverades huset i gotisk stil med vackra valvbågar och tvåhundra år senare fick det en förvandling i barock stil.

En uråldrig fontän har förvandlats till ett intimt bad och i en underjordisk flyktväg från förr huserar hotellets SPA. I ett av Palmas mest historiskt skyddade rum stoltserar The Mirall Bar med förstklassiga cocktails och 9 meter i takhöjd. Hotellet har också två innergårdar, en takterrass och Nobis Hotels signaturrestaurang NOI under ledning av mallorkinska köksmästaren Xema Álvarez. På Nobis Hotel Palma möts dåtid med nutid i en harmonisk balans mellan gammalt och nytt.

Dåtid möter nutid
På Nobis Hotel Palma visas byggandens olika tidslager. Restaureringen har letts av de spanska arkitekturfirmorna Jordi Herrero Arquitectos och Eduardo Garcia Acuna Arquitectos. För inredningsarkitekturen står prisbelönta Wingårdhs under ledning av Helena Toresson. Här finns till exempel belysningsdetaljer på historiska valvbågar eller svarta stållådor som integrerats i originalväggar av sten. Som komplement till den råa arkitektoniska grunden har Wingårdhs skapat ett varmt och inbjudande inredningskoncept med kvalitativa naturmaterial som trä, ull och läder. 

I receptionen välkomnas gäster av ett trätak med en från medeltiden bevarad dekoration av den arabiska kalligrafin Naskh som mirakulöst överlevt både en brand, en jordbävning och otaliga renoveringar. I hotellets allmänna utrymmen kompletteras historiska inslag som dessa med skandinaviska, spanska och italienska designmöbler från märken som Taccini, Arflex, Moroso, Fontana Arte och Pols Potten samt skräddarsydda möbler som lokaltillverkats av snickare på ön.


Unika rum
De 37 rummen, varav 11 sviter, är spridda över tre våningar. Varje rum har sin egen unika form och storlek baserad på byggnadens arkitektoniska förutsättningar. Några av rummen har hundraåriga originalgolv i mönstrad keramik och andra har vackra originaltak av trä. Här finns specialtillverkade sängstommar från Carl Hansen, taklampor från Flos, mattor från Ogeborg och bordslampor från Örsjö. Lokaltillverkat från ön är de specialtillverkade garderoberna, handgjorda textila konstverk av Leela Romero vid Desanuda Fiber Lab samt handgjord keramik av spanska Paco Romero och mallorkinska Miquel Segura.

Med imponerande nio meter i takhöjd och ett något mer eklektiskt möblemang är Mirall Bar hotellets hjärta. Mirall är det katalanska ordet för ”spegel” och spelar på rummets estetik: en bardisk av spegelstrimlor och komprimerat glas samt två gigantiska väggspeglar. Här blandas förstklassiga cocktails från en drinklista som inspirerats av byggnadens historia med arabiska, mallorkinska och moderna inslag. Konstverk av amerikanske Philip Smith och en storslagen lampa som specialdesignats av Wingårdhs förgyller det historiskt skyddade rummet.

Nobis Hotels signaturrestaurang NOI Palma
Restaurangen serverar europeisk mat med inspiration av den lokala matkulturen, rätterna är menade att delas på spanskt vis. Menyn är gjord av den mallorkinska kökschefen Xema Álvares, som även ligger bakom restaurangen Xalest på systerhotellet Concepció by Nobis. Lokala råvaror och en KM zero policy som syftar till att råvarorna ska ha kortast möjliga färdväg är ledord. Gäster som i stället letar efter mindre tilltugg och en drink kan söka sig till takbaren. I barstolar från Isimar eller soffor som specialdesignats av Wingårdhs och klätts med tyger från Dedar kan gäster njuta av utsikten över den ikoniska La Seu katedralen.

Gäster som söker efter avkoppling kan dra sig tillbaka på den grönskande solterrassen, de charmiga innergårdarna och hotellets intima SPA. På solterrassen möts solsugna gäster av solstolar, grönska, parasoller och svalkande utomhusduschar. En trappa ner finns en svalkande dopp-pool som placerats i en varsamt renoverad antik fontän. I det som i husets historia fungerat som en underjordisk flykttunnel huserar idag ett intimt SPA med en uppvärmd inomhuspool, torrbastu och infraröd bastu. Här har naturmaterial som spansk kalksten och varmt trä tillsammans med Stucco Lustro väggar valts ut för att skapa en ren, enkel och elegant upplevelse. För gäster som önskar utöka sin SPA-upplevelse erbjuds specialdesignade behandlingar i samarbete med wellnesstudion HEAT by Sophia Lie.
Av: Annika Rådlund Källa: Nobis Hospitality Group
Foto: Pernilla Danielsson