Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Svensk lakritsrotsplantage växer

 
Svensk lakritsrotsplantage växerSvensk lakritsrotsplantage i Skåne. Norra Europas största lakritsrotsplantage växer, och det är i Skåne det nu planteras för fullt.
Värmen har gjort att Lakritsfabriken har kunnat plantera lakritsrotsplantor i den skånska myllan.
– Solens varma strålar har nu gjort det möjligt för oss att äntligen sätta ner lakritsrotsplantorna. På en del av de åtta hektar som vi arrenderar ska plantor sättas samt även en del rotsticklingar som sedan kommer gro på under sommaren, äger Martin Jörgensen, Grundare och VD, Lakritsfabriken i Ramlösa AB.

De hoppas att projektet med svensk lakrits ska kunna utökas.

 –Jag hoppas denna odling kommer att leda till att vi kan utveckla vår odling och att vi kan ta fram flera nya produkter på lakritsrot och då inte bara till konfektyr som vi vanligtvis tänker på. Att äta färsk lakritsrot är en upplevelse.

Odlingen är ett välgörenhetsprojekt.
Lakritsfabriken kommer under 2,5 år arbeta tillsammans med Hand in Hand för att bekämpa fattigdom med hjälp av entreprenörskap. Odlingen är grunden till projektet där de som donerar ett bidrag till Lakritsroten Foundation också får ditt namn på en av plantorna samt ett diplom. Målet är att samla in 70.000 och de blir då andelsägare i ett byprojekt i Indien som kommer ge jobb åt flera arbetslösa i byn.

På söndag den 12:e april kommer de på plats vid odlingen, i Allerum/Hjälmshult på Tornhultsvägen norr om Helsingborg, att berätta mer om lakrits från grunden, om hur det går till från rot till smaksättning samt om alla de olika användningsområden som lakrits har. På plats kommer det även finnas möjlighet till att både smaka och handla med sig sina favoriter hem.

–Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och håller ett tydligt avstånd mellan kunder och besökare på plats. För att garantera en så säker miljö som möjligt ber vi dig som har symtom i luftvägar, hosta eller feber att stanna hemma denna dag. Vi hoppas att du som är frisk, kry och galen i lakrits hälsar på oss i helgen.


Av: Annika Rådlund Källa och foto: Lakritsfabriken