Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Smaker från skog och trädgård på Tallink Siljas nya Menu Nordic

 
  • Jonas Niklasson, Chef de Cuisine, har skapat Tallink Siljas nya Menu Nordic som serveras på fartygens restauranger.

    Jonas Niklasson, Chef de Cuisine, har skapat Tallink Siljas nya Menu Nordic som serveras på fartygens restauranger.

  • Ångkokt torskfilé med vitvinssås smaksatt med bland annat maskros, finns på menyn. Desserten består av rabarberkräm, jordgubbsglass och inkokt rabarber.

    Ångkokt torskfilé med vitvinssås smaksatt med bland annat maskros, finns på menyn. Desserten består av rabarberkräm, jordgubbsglass och inkokt rabarber.

Föregående
Nästa
 
I maj lanserade Tallink Silja en ny femrätters gourmetmeny, Menu Nordic, som kommer att serveras i restaurangerna på bolagets alla fartyg till och från Tallinn och Helsingfors.


Den nya Menu Nordic är skapad av köksmästaren Jonas Niklasson från fartyget Silja Symphony. 

–Vi kockar på de olika fartygen turas om att skapa menyn när den den byts ut. Nu var det min tur och då har jag fokusetat på intressanta smakkombinationer och närproducerade råvaror som är i säsong.
Menyn förnyas tre gånger om året och finns även i vegansk version. 

– Menyn är inspirerad av de fräscha nordiska råvaror som endast är tillgängliga från trädgård och skog under vår- och sommarsäsongen: maskros, nässlor, ramslök, rabarber, sparris och jordgubbar. Såsen till torsken är exempelvis smaksatt med maskrossirap som tillför en ljuvlig bittersöt smak, säger Jonas Niklasson.

Uppläggningarna är också en viktig del av serveringen och det har även lagts tid på att välja passande porslin. Femrättersmenyn Menu Nordic, kommer att serveras på restaurang Bon Vivant ombord på fartygen Silja Serenade och Silja Symphony, och ombord på fartyget Baltic Queen serveras den i restaurang Gourmet.

–Den här menyn speglar verkligen mitt svenska kulinariska arv, och den väcker också fina minnen från min barndom. Kalvrätten på menyn är till exempel en twist på min mormors recept på kalvstek, som jag som barn avnjöt varje söndag hemma hos mina morföräldrar.

- Jag är otroligt stolt över den här menyn. Den är säsongsbetonad, rolig och genuint nordisk och jag hoppas att våra gäster kommer att uppskatta och njuta av den.

Fartygets sommelier har tagit fram ett vinpaket som är speciellt anpassat till avsmakningsmenyn.

– Vad många inte vet är att på fartygen har vi serveringstillstånd inte bara i restaurangen utan på hela fartyget. Så en gäst kan ta med sig ett glas från restaurangen in i nästa om man till exempel inte har druckit ur. Man kan också ta med sig mat mellan restaurangerna - om till exempel barnen inte vill äta från femrättersmenyn utan istället ha hamburgare från grillrestaurangen eller något annat så kan man ta med sig det. Om personalen har tid så kan de hämta annars kan man själv ta med det, berättar Erika Jansson som ärkommunikationschef på Tallink Silja. 

Hon berättar att de även kan servera enskilda rätter från den nya menyn och att de även, vid förfrågan, gör halvportioner till barn.


MENU NORDIC 2023

• Råbiff på svenskt nötkött med fänkålsemulsion, picklad fänkål, gurka, senapsfrön, vaktelägg och löjrom
• Sotad och gravad fjällröding med blomkålspuré, senapsvinägrett smaksatt med kaffe, sallad på färskpotatis och friterad lök
• Ångkokt torskfilé och stekt kammussla med vitvinssås smaksatt med maskros, nässelpesto, tomat, maskroskapris och färskpotatis
• Ugnsstekt kalv med gräddig äppelcidersås, rökt sidfläsk, bakad potatis och pressad gurka
• Rabarberkräm med jordgubbsglass på yoghurt, inkokt rabarber och vaniljmaräng

MENY NORDISK VEGAN

• Grönsakscocktail med stekt marinerad tofu, avokado, sparris och senapsvinägrett smaksatt med kaffe
• Potatis- och tryffelkrokett med rostad grön sparris, blomkålspuré, hasselnötter och kallpressad rapsolja
• Terrine på sparris, blomkål, kikärter och gulbeta, grönsaksbuljong på rostade grönsaker och vitlök, solrosfrön och stekt lök
• Saltbakad spetskål glaserad med ramslökspesto, ragu på mungbönor, potatis och spenat, och krämig kantarellsås
• Rabarberkräm med jordgubbsglass på yoghurt, inkokt rabarber och vaniljmaräng
Av: Annika Rådlund

Taggar

Kock Mat Meny Nyheter