Serverar klassiskt julbord med mathantverk
4 Dec 2019
Julmaten görs från grunden eller levereras från lokala producenter på Värmdö med omnejd. Fisk och kött röks i Artipelags eget rökeri och sill samt strömming läggs in av kökets kallskänkor. Pressyltan och slaktarterrinen är hemgjord och osten hämtas från det lokala mejeriet Ostmakeriet.
Det som inte finns på Värmdö hämtas från övriga Sverige.
– julskinkan härstammar från gårdar i Dalsland. Den egengjorda vildsvinskorven, med smak av äpple och timjan, har sitt ursprung i Södermanland och Östergötland. Tjälknölen görs på älg från norra Sverige och kycklingleverpastejen görs på svensk gårdskyckling.
Den söta avslutningen dukas upp av Artipelags bageri och konditori, som nyligen utnämndes till ”Årets konditori” i restaurangguiden White Guide. Och bland sötsakerna och godiset så finns det något för alla – bland annat lingongeléhallon smaksatta med kanelsocker, havtornsmarmelad och självfallet klassisk saffranspannkaka.
Köksmästare Patrik Gullmarsvik lämnar inget åt slumpen och säkrar hög kvalitet in i minsta detalj. Chefskonditor Annie Hesselstad står för det dignande dessertbordet och sommelier Tim Good kompletterar tallrikens smaker med passande öl, viner, snaps och avec.
För att locka ännu fler gäster så får alla de som äter julbord se den pågående utställningen Fornasetti Inside Out Outside In för halva priset. Utsällningen är i bottenvåningen av Artipelag och restaurangen ligger en trappa upp med utsikt över skärgården.
Det klassiska julbordet serveras alla dagar fram till och med söndagen den 22 december. Artipelag arrangerar även en julbordsshow i stora hallen med Cirkus Cirkör.
Av: Annika Rådlund Källa och foto: Jesus Rogelio
4 Dec 2019
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Mässan FFCR hyllar innovativa produkter i tävlingen Innovation Awards
”Vi är oerhört stolta över att lansera Innovation Awards – en tävling som sätter fokus på framtidens produkter och tjänster"
-
Nordic Seafood Summit arrangeras
Här möts hela sjömatsbranschen för framtidens möjligheter
-
Fem i topp - Mest lästa artiklarna 2024
Detta är de mest klickade artiklarna under året:
-
Max lanserar en hyllad Brooklyn- burgare
"Det här måste vi ta hem till Sverige”
-
Regeringen går vidare med förslaget om gårdsförsäljning av alkohol
Regeringens förslag innebär att:
-
Byggstart för Hotell Polishuset
"Det är en mycket vacker byggnad med stora egenvärden, inte minst dess historia som polishus"
-
Fastfood & Café & Restaurant Expo arrangeras i Stockholm
Nytt för i år är "Flavour Journeys"