Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Serverar klassiskt julbord med mathantverk

 
  • Svenska råvaror och sötsaker från Årets konditori på Artipelag.

    Svenska råvaror och sötsaker från Årets konditori på Artipelag.

  • Handgjorda praliner och bakverk från Årets konditori som också ligger i samma byggnad på Artipelag.

    Handgjorda praliner och bakverk från Årets konditori som också ligger i samma byggnad på Artipelag.

Föregående
Nästa
 
Artipelag Restaurang på Värmdö i Stockholm serverar ett klassiskt julbord där allt är lagat från grunden. Rätterna är julmatsfavoriter från norr till söder samt från förra seklets början och fram till i dag.

Julmaten görs från grunden eller levereras från lokala producenter på Värmdö med omnejd. Fisk och kött röks i Artipelags eget rökeri och sill samt strömming läggs in av kökets kallskänkor. Pressyltan och slaktarterrinen är hemgjord och osten hämtas från det lokala mejeriet Ostmakeriet.

Det som inte finns på Värmdö hämtas från övriga Sverige.
– julskinkan härstammar från gårdar i Dalsland. Den egengjorda vildsvinskorven, med smak av äpple och timjan, har sitt ursprung i Södermanland och Östergötland. Tjälknölen görs på älg från norra Sverige och kycklingleverpastejen görs på svensk gårdskyckling.

Den söta avslutningen dukas upp av Artipelags bageri och konditori, som nyligen utnämndes till ”Årets konditori” i restaurangguiden White Guide. Och bland sötsakerna och godiset så finns det något för alla – bland annat lingongeléhallon smaksatta med kanelsocker, havtornsmarmelad och självfallet klassisk saffranspannkaka.

Köksmästare Patrik Gullmarsvik lämnar inget åt slumpen och säkrar hög kvalitet in i minsta detalj. Chefskonditor Annie Hesselstad står för det dignande dessertbordet och sommelier Tim Good kompletterar tallrikens smaker med passande öl, viner, snaps och avec.
För att locka ännu fler gäster  så får alla de som äter julbord  se den pågående utställningen Fornasetti Inside Out Outside In för halva priset. Utsällningen är i bottenvåningen av Artipelag och restaurangen ligger en trappa upp med utsikt över skärgården.


Det klassiska julbordet serveras alla dagar fram till och med söndagen den 22 december. Artipelag arrangerar även en julbordsshow i stora hallen med Cirkus Cirkör.Av: Annika Rådlund Källa och foto: Jesus Rogelio