Stor efterfrågan på ett grönare julbord
17 Dec 2019

Föga förvånande har julskinka, sill och Janssons frestelse fortfarande en stark ställning på julborden, enligt en undersökning som genomförts av Linas Matkasse. Laxen missar topp tre med en hårsmån och därefter kniper köttbullarna femteplatsen.
Trots att de vegetariska alternativen lyser med sin frånvaro i toppskiktet över julfavoriterna uppger närmare hälften att antalet vegetariska alternativ har ökat på deras julbord de senaste åren. Samtidigt vill hela 60 procent se fler vegetariska alternativ på julbordet.
Enligt Livsmedelsverket slänger vi årligen ungefär 19 kilo ätbar mat per person, dessutom hälls ungefär 26 kilo mat och dryck bort i slasken. Bland annat är det ett resultat av att vi köper för mycket mat. I och med att livsmedelsproduktion bland annat orsakar växthusgaser blir matsvinn kostsamt för miljön.
I undersökningen från Linas Matkasse uppger närmare 30 procent att de upplever att det blir mer matsvinn under julhelgen jämfört med vad det blir under en vanlig vecka. En av fyra, eller 25 procent, uppger att de kommer att handla mindre mat till årets julbord än vad de gjort tidigare år. Av dessa svarar drygt 20 procent att det är på grund av att de vill minska matsvinnet.
Julbordsfavoriterna:
Julskinka
Sill
Janssons frestelse
Lax
Köttbullar
Antal svarande i undersökningen: 506 personer
Av: Annika Rådlund Källa och foto: Linas matkasse
17 Dec 2019
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen

Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Grand Hôtel Stockholm framröstad som norra Europas bästa hotell
"Vår uttalade vision är just detta och därför blir utmärkelsen ett vackert kvitto på allt det detaljrika och femstjärniga arbetet som utförs dygnet runt här på hotellet"
-
Fyra av tio tycker att det är viktigt med en central arbetsplats
För en majoritet är det idag ganska oviktigt att arbeta mitt i stan, men fyra av tio föredrar fortfarande ett centralt läge. Främsta anledningen är att kunna uträtta ärenden i anslutning till jobbet.
-
Mer trä i city
"Vill man ha en personlig touch på lokalerna och det är extra viktigt att det stämmer överens med ens egna varumärke"
-
Snabblagad Chimichurrikyckling av fredagskocken Mattias Larsson
Kyckling med chimichurri och kryddiga rotsaker
-
STF Undersvik Gårdshotell och vandrarhem invigd
"Det känns som vi kompletterar utbudet i Järvsö och Hälsingland på ett fint sätt"
-
Unik rätt skapad av Jessica Frej hos IKEA
"Den är varm, mättande och samtidigt frisk och fräsch och en ganska ovanlig kombination"
-
Samsung lanserar en AI-driven mat- och recepttjänst
"Samsung Food använder avancerade AI-funktioner för att ge en skräddarsydd allt-i-ett-matupplevelse"