Scan lanserar svenska lufttorkade charkuterier
14 Apr 2020
Smakmässigt motsvarar de spanska och italienska charkuterier men de kommer med alla fördelar som svenskt kött innebär. Det vill säga kortare transporter, bättre djurskydd och lägre antibiotikaanvändning. Scans lufttorkade charkuterier består av 100 % svenskt kött och hela kedjan ligger inom Sveriges gränser.
Scan menar att efterfrågan på svenskt kött har ökat markant och enligt Jordbruksverkets siffror sjönk försäljningen av importerat fläskkött under 2018 med 6,6 %, samtidigt som försäljningen av svenskt fläskkött ökade med hela 3,5 %. Den vändande trenden bekräftas i en undersökning framtagen av SIFO, på uppdrag avICA och LRF, där 7 av 10 uppger att de helst väljer svenskt producerad mat om möjligt.
Scan som endast tillhandahåller svenskt kött ser den stigande efterfrågan som ett tecken på en ökad medvetenhet hos konsumenterna.
Rapsgrisarna kommer från nio noga utvalda gårdar och äter ett foder som innehåller närodlad raps. Den rapsen bidrar med Omega 3 som ska göra köttet extra saftigt, mört och smakrikt.
Den nya serien består av Prosciutto Crudo, Coppa och Fänkålssalami. Samtliga är gjorda av svensk Rapsgris från nio utvalda svenska gårdar och har lagrats i upp till sex månader.
PROSCIUTTO CRUDO
Prosciutto Crudo betyder lufttorkad skinka på italienska. Scans svenska version har inte smaksatts utan enbart rimmats och lufttorkats för att framhäva den naturliga smaken. Resultatet är en salt skinka med en något nötig karaktär. Lagrad i minst sex månader.
COPPA
Coppa är gjort av karré från grisens skuldra eller nacke. Scan lufttorkad Coppa är milt smaksatt med vitpeppar,koriander och enbär för att förhöja den naturliga smaken. Lagrad i minst tre månader.
FÄNKÅLSSALAMI
Lufttorkad fänkålssalami är klassiskt smaksattmed torkad fänkål som gifter sig med salamins sälta. Salamin är grovmald och utan späck för att förhöja hantverket bakom produkten
Scans lufttorkade charkuterier finns tillgängliga från vecka 16.
Källa och foto: Scan
14 Apr 2020
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Småföretagare jobbar på trots att de är sjuka
"Det är oroväckande att så många småföretagare inte säkrat upp skydd för sin verksamhet"
-
Topplista: Största hotellprojekten från norr till söder
Byggprojekt för miljarder.
-
Rörstrand utökar serien Swedish Grace Winter
Nya servisdelar för servering under vintern och inför julen
-
Jessie Sommarström och Frida Bäcke skapar årets Nobelrätter
”Jag ser desserten till banketten som ett tillfälle att lyfta fram det som växer vilt i naturen i hopp om att vi blir fler och fler som värnar om den och vill vistas där”
-
Tävlingsgruppen som ska arbeta med Årets Kock 2025 är utsedd
Dessa kockar är med i tävlingsgruppen och tävlingsledningen:
-
Max lanserar bankettmeny med Kalix löjrom
"Med fokus på svenska smaker och fina råvaror har vi tagit fram något utöver det vanliga"
-
Färre äter lunch på restaurang
Här äts lunchen enligt en ny undersökning: