Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Nu lanseras svenskodlat och klimatsmart Havreris

 
Nu lanseras  svenskodlat och klimatsmart HavrerisFazer lanserar svenskodlat och klimatsmart Havreris  Fazer lanserar nu Havreris under varumärket Frebaco , ett svenskt, närodlat och klimatsmart alternativ till vitt ris och med bara en sjättedel klimatpåverkan* jämfört med ris från Thailand.

Havren som används i Havreriset växer på den bördiga Västgötaslätten och odlas inom en radie på högst 10 mil från Fazers kvarn i Lidköping. Havreriset består av hela havrekärnor som ångbehandlats och polerats för att nå den korta koktiden på 13 minuter. Processen är skonsam och gör att Havreriset behåller havrekärnans näringsinnehåll. 

Från Fazer menar man att efterfrågan på växtbaserade och hållbara produkter ökar.    
- Just nu investerar vi 160 miljoner kronor i att fördubbla havrekapaciteten i Lidköping. Vi är stolta över att lansera Havreris som är en helt ny innovativ produkt och ett viktigt steg i Fazers satsning på växtbaserad mat, säger Mats Liedholm, vd, Fazer Sverige.

Förutom fördelarna med att havreris är klimatsmart, innehåller riset ett väsentligt bättre näringsvärde än det importerade vita riset. Havreriset har 67 procent mer protein, 7,5 gånger mer kostfibrer, fleromättade fettsyror samt 26 procent mindre kolhydrater.

Smaken är mild men med fyllig karaktär och har ett härligt tuggmotstånd. Det kan liknas vid råris i både färg och textur. Havreriset kan med fördel bytas ut mot vanligt vitt ris eller matris och har ett brett användningsområde i allt från varma och kalla sallader, risottoris, pesto, vegetariska biffar, till risgrynsgröt och bakverk.


Frebaco Havreris lanseras i Sverige under vecka 8.Frebaco, en del av Fazer
Fazer Kvarn i Lidköping, med varumärket Frebaco, är en del av Fazer-koncernen och har sedan 1979 förädlat spannmålsprodukter från  Västgötaslätten. Havre-, vete- och rågprodukter så som müsli, gröt och frukostflingor. Av: Annika Rådlund Källa: Fazer
Foto: Annika Rådlund