Nu lanseras svenskodlat och klimatsmart Havreris
14 Feb 2020

Havren som används i Havreriset växer på den bördiga Västgötaslätten och odlas inom en radie på högst 10 mil från Fazers kvarn i Lidköping. Havreriset består av hela havrekärnor som ångbehandlats och polerats för att nå den korta koktiden på 13 minuter. Processen är skonsam och gör att Havreriset behåller havrekärnans näringsinnehåll.
Från Fazer menar man att efterfrågan på växtbaserade och hållbara produkter ökar.
- Just nu investerar vi 160 miljoner kronor i att fördubbla havrekapaciteten i Lidköping. Vi är stolta över att lansera Havreris som är en helt ny innovativ produkt och ett viktigt steg i Fazers satsning på växtbaserad mat, säger Mats Liedholm, vd, Fazer Sverige.
Förutom fördelarna med att havreris är klimatsmart, innehåller riset ett väsentligt bättre näringsvärde än det importerade vita riset. Havreriset har 67 procent mer protein, 7,5 gånger mer kostfibrer, fleromättade fettsyror samt 26 procent mindre kolhydrater.
Smaken är mild men med fyllig karaktär och har ett härligt tuggmotstånd. Det kan liknas vid råris i både färg och textur. Havreriset kan med fördel bytas ut mot vanligt vitt ris eller matris och har ett brett användningsområde i allt från varma och kalla sallader, risottoris, pesto, vegetariska biffar, till risgrynsgröt och bakverk.
Frebaco Havreris lanseras i Sverige under vecka 8.
Frebaco, en del av Fazer
Fazer Kvarn i Lidköping, med varumärket Frebaco, är en del av Fazer-koncernen och har sedan 1979 förädlat spannmålsprodukter från Västgötaslätten. Havre-, vete- och rågprodukter så som müsli, gröt och frukostflingor.
Av: Annika Rådlund Källa: Fazer
Foto: Annika Rådlund
Foto: Annika Rådlund
14 Feb 2020
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Alkoholserveringsförbudet förlängs ytterligare
"Vi är fortfarande i ett allvarligt läge"
-
Hotellen har tappat 12 miljarder på logiintäkter
Ny rapport från Stockholms Handelskammare
-
Trendspaning: Vintrenderna under 2021
"Bland dessa ser vi allt ifrån olika typer av druvor och tillverkningsprocesser till skildrande konsumentbeteenden"
-
Lanserar Spritz Mixer för alkoholfria drinkar
Låg sockerhalt och ett lågt kaloriinnehåll
-
Hotellen satsar på hybridmöten
"Vi ser en ökad efterfrågan av flexibilitet när man bokar möten och konferenser"
-
Mer svenskt vildsvinskött ska nå restaurangerna
"Våra ledord är att det ska vara så enkelt som möjligt – både för företag och jägare"
-
Tung start på året för restauranger
”Illa att omställningsstödet inte går att söka längre än till sista juli 2020”