Så här färgar du ägg med naturliga råvaror
17 Apr 2019
Exempel på bra råvaror att färga in med är bland annat blåbär, rödbeta, gurkmeja, lökskal och spenat och själva färgningen går både relativt snabbt och är enkelt.
Här ger handlarna i Östermalms saluhall i Stockholm sina bästa tips hur man färgar ägg med naturliga råvaror:
1. Koka ägg.
2. Blanda vatten, salt, en skvätt vinäger/ättika och råvaran du vill färga med i en kastrull. Låt koka i ungefär 15 minuter.
3. Låt lagen svalna innan du lägger i äggen. Låt de ligga tills de fått önskad nyans. Behåll råvaran i lagen om du vill att äggen ska få lite spräcklig struktur.
4. Häll av allt vatten. Låt äggen torka försiktigt.
Storsatsning på påsken i Östermalmshallen:
Till äggfärgning kanske hönsäggen är det mest naturliga valet, men inte nödvändigtvis till maten. Hos vilthandlarna Melanders och B. Andersson i Östermalms saluhall återfinns både hönsägg, kalkonägg, vaktelägg och gåsägg. Utöver att vara en riktig delikatess kan vakteläggen, och även gås- och kalkonäggen, vara en perfekt prydnad på påskbordet utan att behöva färgas, då dessa ägg redan är mönstrade av naturen.
Rom, lax och sill hittas i diskarna hos Åhs fiskaffär, Melanders och Lisa Elmqvist. Lammstek, lammracks och lammytterfilé återfinns hos M Seger, Melanders och Willy Ohlsson. För den som inte lät alla rödbetor gå åt till äggfärgningen är grillade rödbetor, garnerade med chevré, ett perfekt komplement till lammracks.
För chokladälskaren eller den som vill ge ett ordentligt tack till påskgummor och gubbar på Skärtorsdagen finns Betsy Sandberg Choklad behjälplig. Med handgjorda tryfflar, nougat och kola är det förmodligen inte bara barnen som blir nöjda av utbudet. Utöver att erbjuda sina egna högkvalitativa godsaker återfinns även utvalda produkter från andra ledande chocolaterier i Europa. Påsken är en härlig högtid med mycket fokus på pyssel, mat och godis, i Östermalms saluhall erbjuds inspiration och variation i påskutbudet för både stora och små.
Foto: Richard von Hofsten
17 Apr 2019
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Tess Medina vinnare av Sveriges mästerkock 2024
Den 18 april lanseras hennes första kokbok
-
Snart öppnar Clarion Hotel Karlatornet
Hotellet kommer erbjuda 300 hotellrum och de lyxigaste rumskategorierna har byggts inuti Karlatornet
-
Hobo Hotel tar konceptet till Finland
Lokala material har återanvänts, som natursten, terrazzo och tegel.
-
Ljudbubblor skapar bättre ljudmiljö på kontoret
En ny avhandling från Högskolan Väst undersöker om ljudmiljön på öppna kontor går att göra mer behaglig genom innovativ ljuddesign.
-
Nya smakkombinationer med Lakrids by Bülow
På den officiella Lakritsdagen arrangeras lakritsprovningar på 200 platser i sju länder
-
Wexiödisk utsedd till Bästa monter Gastronord 2024
"Vi har jobbat med våra montrar och budskap kontinuerligt för att få en röd tråd i detta"
-
Mästerkocken Christin Kashou och Penny Parnevik öppnar restaurang
"En plats för en god lunch i solen eller dejten som man aldrig vill ska ta slut"