Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Recept: Whiskeybulle av Linn Utbult

 
  • Hela Sverige bakar-vinnaren Linn Utbult delar här receptet till saftiga kanelbullar med Tullamore D.E.W.

    Hela Sverige bakar-vinnaren Linn Utbult delar här receptet till saftiga kanelbullar med Tullamore D.E.W.

  • Linn Utbult har tagit fram ett recept på Whiskeybullar.

    Linn Utbult har tagit fram ett recept på Whiskeybullar.

Föregående
Nästa
 
Hela Sverige bakar-vinnaren Linn Utbult har gjort ett helt nytt recept på en Whiskeybulle tillsammans med Tullamore D.E.W. Den nya saftiga tappningen på kanelbulle får en unik och framträdande touch av whiskey genom både fyllningen och den smakrika sockerlagen, som ska vara som pricken över i:et.

Den klassiska kanelbullen är ett svenskt påfund som varje år sedan 1999 firats med en egen dag den 4 oktober. Initialt instiftades Kanelbullens dag för att belysa traditionen av att baka hemma, men också för att lyfta fram bakverket som kommit att bli en skandinavisk ikon.

Kanelbullen i sig har anor från det glada tjugotalet, då tillgången till socker och smör ökade och högkonjunkturen stod för dörren. För att skapa något utöver det vanliga fyllde bagarna vetebrödet med smör, socker och kanel. Och så skapades den allra första bullen.

Sedan dess är kanelbullen en återkommande del av vårt kalenderår, och inte minst i tv-programmet Hela Sverige bakar. Linn Utbult som vunnit programmet har i år med sitt nya recept revolutionerat kanelbullen på nytt med en touch av whiskey. Hon har använt sig av Tullamore D.E.W. i kanelfyllningen som utomordentligt förhöjer smaken. Som kronan på verket toppas bullen med en pensling av Whiskeysockerlag som lyfter fram sötman ännu lite till!

-En Whiskeybulle är en perfekt mix av Sverige och Irland och ett bakverk som alla kan tycka om, säger Linn Utbult.


 

     Recept på Linns whiskeybulle


Ingredienser:

Vetedeg
- 5 dl rumsvarm mjölk (3 %)
- 50 g jäst
- 1 ½ dl strösocker
- 1 msk vaniljsocker
- 2 tsk mortlad kardemumma
- 1 tsk malen kanel
- 1 ägg
- Ca 14 - 15 dl vetemjöl
- 200 g rumsvarmt smör
- 1 tsk salt

Kanelfyllning
- 250 g rumsvarmt smör
- 1 ½ msk Tullamore D.E.W.
- 1 dl strösocker
- 1 dl farinsocker 
- 3 msk mald kanel
- 1 msk vetemjöl
- 1 rejäl nypa flingsalt

Äggpensling
- 1 ägg
- 1 msk mjölk eller vatten
- 1 nypa salt
- Råsocker till garnering 

Whiskeysockerlag till pensling
- 1 dl vatten
- 1 dl strösocker
- 2 msk Tullamore D.E.W.Gör så här:

1. Smula jästen och häll på mjölken, rör tills jästen löst upp sig helt. Tillsätt hälften av mjölet ihop med strösocker, ägg, vaniljsocker, smör, kardemumma och kanel.

2. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt saltet och mer mjöl, men ta inte allt mjöl direkt för vi vill undvika en torr deg. Arbeta degen i maskin minst 10 minuter tills du har en elastisk, lättjobbad och glansig deg. Har du ingen köksassistent får du lägga till 10 minuter knådande. 

3. Rör ihop fyllningen i en bunke till en jämn smet.

4. Kavla ut degen till en stor rektangel, eller om du som jag har en liten köksbänk så gör du två rektanglar. Bred ut fyllningen jämnt över degen. 

5. Ta tag i ena långsidan och vik över till andra sidan, kavla lite lätt så du får en jämn deg att skära remsor i. Skär remsor, ca 2 cm breda, perfekt att skära med en pizzaslicer. Vrid varje remsa och tvinna ihop tills du fått ihop en snurra. Se till att få ändbiten under bullen.

6. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i ca 2 - 3 timmar, till dubbel storlek.

7. Sätt ugnen på 200 grader varmluft (220 grader vanlig). Koka upp socker, vatten och whiskey tills sockret smält helt, ställ åt sidan.

 8. Vispa ihop ägg, mjöl och salt lite snabbt i en skål. Pensla bullarna noggrant och strö över rikligt med rårörsocker. Grädda bullarna i ca 8 - 10 minuter tills dom fått fin färg. Pensla bullarna med sockerlag direkt efter dom kommit ut ur ugnen. Lägg bullarna på ett galler och låt svalna.  


Av: Annika Rådlund Källa: Tullamore
Foto: Lisa Forsell