Recept på Lakritsfestivalens efterrätt 2017
26 Mar 2017
Macarons (ca 20 st)
140g Äggvita
60g Strösocker
140g Florsocker
185g Mandelmjöl
185g Florsocker
2g Svart karamellfärg
20g Saltlakritspasta
Smörkräm
50g Osaltat smör
0,75dl Florsocker
1tsk Vaniljsocker
0,5 Äggula
2msk Hallonsylt
Några droppar röd karamellfärg
Tillagning: Vispa upp äggvitan till ett riktigt hårt skum. Blanda socker, lilla mängden florsocker och färg. Häll ner i marängen, tillsätt lakritspastan och vispa tills den blir seg, ca 2 min. Sikta florsocker och blanda med mandelmjölet. Vänd ner marängen tills allt är blandat och börjar se glansigt ut samt flyter ut.
Spritsa ut blandningen på silpatmatta ca 1,5 cm i diameter. Baka av på 150 grader i 12-16 min. Låt svalna.
Smörkräm
Vispa allt utom sylten till en jämn smet. Tillsätt sylten och karamellfärgen. Är den lite lös kan man kyla den lite innan man spritsar.
Servering: Limma ihop två halvor med smörkrämen i mitten och sätt fast på tallriken med hjälp av smörkrämen.
Citron- och lakritssorbet (4p)
220g Socker
2dl Vatten
2dl Citronsaft
2 st Zest från 2 citroner
1msk Mascarpone
3 Droppar lakritsessens
Tillagning: Koka upp socker och vatten i en kastrull. Sjud 5 minuter, ta av värmen och låt svalna 20min. Tllsätt citronsaft, citronzest och därefter mascarponen och lakritsessensen. Rör till slät smet. Häll smeten i en låg form och frys. Rör med gaffel varje timme. När den fryst ordentligt kan man vispa upp den och servera.
Servering: Värm en sked i varmt vatten för att lättare kunna göra äggformade kulor. Placera på lite smulor på tallriken för att förhindra att den åker runt.
Rödbets- och lakritsgelé
2dl Rödbetsjuice
10g Lakritspasta
2g Agar agar
Ingredienser för 4p
Servering: Dekorera med ringarna på desserten.
Receptet på varmrätten hittar du här
Lakritsfestivalen i Stockholm och Helsingfors är årliga lakritsfester med syfte att förmedla glädje och kunskap om lakrits.
I Stockholm har festivalen arrangerats sedan 2009 och 2016 kom över 11 000 besökare till Annexet vid Ericsson Globe.
Finlands tredje Lakritsi- &Salmiakkifestivaalit arrangerades i oktober 2016 på Wanha Satama, Skatudden i Helsingfors och lockade över 6 300 besökare.
2017 äger festivalerna rum 1-2 april i Stockholm och 11-12 november i Helsingfors. Arrangör sedan starten är lakritsexperten Tuija Räsänen.
26 Mar 2017
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Tre krogar ordnar gemensam torgfest
Negronifontän, mat, musik, dryck, glass- och popcornvagn kommer att vara på plats
-
Diplomat Collection - förenar hotellen under nytt gemensamt namn
"Diplomat Collection ska vara ett signum för våra boutiquehotell som står för modern luxury"
-
"Kattityd" när Pizza Hut lanserar katten Gustav -meny
Katten Gustaf fyller 46 år - firar med ny film och meny på Pizza Hut Sverige
-
Fredagskockens goda grilltillbehör "Libanesisk kycklingfest"
Myntabulgur, syrad rödlöksallad, paprikahummus och vitlöksyoghurt
-
McCain Foodservice lanserar SureCrisp Max
"Vi är övertygade om att de här pommes fritesen kommer att sätta en ny standard för restaurangmat och erbjuda en minnesvärd upplevelse från första till sista tuggan"
-
Thilda Mårtensson ny köksmästare på Julita Wärdshus
Tar över efter Bocuse d’Or Europe-medaljören Gustav Leonhardt
-
Tre kockar tar fram klimatsmarta tolkningar på krogklassiker
Desirée Jaks, Louise Johansson och Melvin Glimstål skapar moderna klassiker för krogen