Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Årets Lakritsmeny

 
  • Årets Lakritsmeny är skapad av Stureplansgruppens Arena Catering.

    Årets Lakritsmeny är skapad av Stureplansgruppens Arena Catering.

  • Grillad Entrecôte med rökt lakritsrub, körvelpersillade, lakritsemulsion, hasselbackspotatis och vispat smör med saltlakrits

    Grillad Entrecôte med rökt lakritsrub, körvelpersillade, lakritsemulsion, hasselbackspotatis och vispat smör med saltlakrits

Föregående
Nästa
 
Årets Lakritsmeny är skapad av Stureplansgruppen Arena Caterings lakritsteam. Varmrätten är grillad entrecôte med rökt lakritsrub, körvelpersillade, lakritsemulsion, hasselbackspotatis och vispat smör med saltlakrits.

Grillad entrecote med körvelpersillade (4p)
800g Entrecôte
5g Lakrits- och chilirub (t ex Lakritskocken)
5g Lakritssalt (t ex Saltwerk)
40g Körvel 
5g Vitlök
20g Schalottenlök

Tillagning:
Finhacka körvel, schalottenlök samt vitlök och blanda. Dela entrecôten i 4st bitar á 200g. Gnid in salt och det rökta lakritspulvret på köttet och grilla sedan till önskad stekgrad. Låt köttet vila 10 min.

Servering: Lägg köttet på tallrik och toppa med körvelpersilladen.
Rekommenderat vin: Cantina Zaccagnini Montepulciano d'Abruzzo

Hasselbackspotatis med saltlakritssmör (4p)
12st Små potatisar med skal
3msk Vitvinsvinäger 
1L Vatten 
2L Frityrolja
120g Smör 
10g Saltlakritspulver
1g Svart lakritspulver

Tillagning: Skiva potatisen så tunt som möjligt men lämna kvar en del av botten så potatisen håller ihop. Koka upp vattnet med vinägern och ta åt sidan. Lägg i potatisen och låt dra i 1h. Vispa smöret med saltlakritspulver och bred ut på smörpapper. Stoppa i frysen för att stelna. Värm oljan till 170 grader. Ta upp potatisen och torka i hushållspapper. Fritera de sedan till gyllenbruna.

Servering: Lägg 3 potatisar per tallrik och bryt en bit av det frysta smöret och lägg ovanpå. Pudra sedan tallriken med det svarta pulvret.

Lakritsemulsion (8p)
350g Smör
1 Schalottenlök
2 Skinnade tomater
15g Tomatpuré
2g Lakritspulver
10g Lakritspasta
2 Äggulor
2,5msk Sherryvinäger 
1krm Salt

Tillagning: Smält smöret och separera smöroljan från mjölken. Grovhacka schalottenlök och skinnad tomat. Toppa med lakritspulvret och rosta i ugn på 200 grader i 10 min. Ta ut och mixa med lakritspastan och tomatpurén till slät smet. Värm smöroljan till ca 45-50 grader. Koka upp vinägern och tillsätt tomat- och lakritssmeten. Ta åt sidan och tillsätt äggulorna, värm till ca 65-70 grader under vispning. Tillsätt smöroljan droppvis under konstant vispning. Vartefter kan du hälla mer smör. Smaka av med salt.
Servering: Lägg antingen i kopp vid sidan eller en rejäl klick på tallriken.

Lakritsjord (4p)

200g Mandelmjöl
100g Vetemjöl
50g Socker 
30g Smör
20g Lakritspasta

Tillagning: Smält smöret. Låt lakritspastan lösa upp sig i smöret. Mixa de torra ingredienserna och tillsätt sedan smörblandningen under mixning. Baka i ugn på 160 grader i ca 10 min.

Servering: Strö på tallriken som bas för övriga delar av desserten.

Smaklig måltid!

Receptet på Lakritsdesserten hittar du här.

Om Lakritsfestivalen
Lakritsfestivalen i Stockholm och Helsingfors är årliga lakritsfester med syfte att förmedla glädje, gemenskap och kunskap om lakrits.
I Stockholm har festivalen arrangerats sedan 2009 och 2016 kom över 11 000 besökare till Annexet vid Ericsson Globe. Finlands tredje Lakritsi- &Salmiakkifestivaalit arrangerades i oktober 2016 på Wanha Satama, Skatudden i Helsingfors och lockade över 6 300 besökare.

2017 äger festivalerna rum 1-2 april i Stockholm och 11-12 november i Helsingfors. Arrangör sedan starten är lakritsexperten Tuija Räsänen som även äger butiken och webbutiken Choklad & Lakrits Sverige.

 www.lakritsfestivalen.se  och www.lakritsifestivaalit.com

Av: Annika Rådlund