På Mack-SM 2016 utses Sveriges godaste macka – här är finalisterna
28 Okt 2016
Åtta finalister från hela landet kommer att tävla om vinnartiteln på Sthlm Food & Wine på Stockholmsmässan. Årets bidrag utmärker mångsidigheten i huvudråvaran - brödet. Finalisterna har tagit framvar sitt unikt recept på en lunchmacka som görs på allt från klassiskt vetesurdegsbrödoch tunnbröd till chialevain och sjögräsbröd.
Mackorna är alla skapade med noggrantutvalda råvaror som bjuder på intressanta smakkombinationer i såväl bröd som fyllning. Limegravad lax, getfeta, rökt hjortstek tillsammans med grönkålsallad, picklade morötter,lingon och harsyra är bara några exempel.
Förutom smaken kommer mackorna att bedömas efter brödet, utseendet, nytänkandeoch ekonomi. Mackan ska kunna säljas på ett bageri eller konditori. Därför ska både produktval och åtgång vara noga genomtänkt.
Underfinaldagen ska de tävlande skapa 20 mackor av sitt recept på bara 45 minuter. Juryn som bedömer mackorna består av Jimmi Eriksson - Årets Kock 2016, Kim Lund - ÅretsBagare 2016, Johan Blidberg - vinnare Mack-SM 2015, Anna K Sjögren – matskribent och kokboksförfattare och Gabriella Strömberg, mackexpert från bagerigrossisten KåKå.
Precis som tidigare år ligger fokus på brödet; som ka vara gott, enkelt, har stora variationsmöjligheter, vara nyttigt och ha låg klimatpåverkan.
I årets tävling bjuds det på en kombination av intressanta smaker, både när det kommer till brödet specifikt och mackan som helhet. Finalisterna har tänkt utanför ramarna och kvaliteten och kreativiteten på årets bidrag vittnar om ett genuint mack- och brödintresse, säger Martin Lundell, vd för branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer som arrangerar Mack-SM.
Den finalist som skapar Sveriges godaste macka vinner förutom äran, även en trendspaningsresa till Chicago tillsammans med bagerigrossisten KåKå.
28 Okt 2016
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Nytt samarbete ska stärka Grythyttan och Restaurang- och hotellhögskolan
"Genom att sammanföra resurser och expertis från olika områden av samhället, kan vi tillsammans skapa en plattform för innovation och tillväxt"
-
Oscar Durling blir ny VD för Operakällaren
"Visionen är att öppna upp huset och skapa ett nöjestempel med event och upplevelser i fokus"
-
Tre krogar ordnar gemensam torgfest
Negronifontän, mat, musik, dryck, glass- och popcornvagn kommer att vara på plats
-
Diplomat Collection - förenar hotellen under nytt gemensamt namn
"Diplomat Collection ska vara ett signum för våra boutiquehotell som står för modern luxury"
-
"Kattityd" när Pizza Hut lanserar katten Gustav -meny
Katten Gustaf fyller 46 år - firar med ny film och meny på Pizza Hut Sverige
-
Fredagskockens goda grilltillbehör "Libanesisk kycklingfest"
Myntabulgur, syrad rödlöksallad, paprikahummus och vitlöksyoghurt
-
McCain Foodservice lanserar SureCrisp Max
"Vi är övertygade om att de här pommes fritesen kommer att sätta en ny standard för restaurangmat och erbjuda en minnesvärd upplevelse från första till sista tuggan"