Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Ny undersökning: Göteborgarna är bäst på att grilla

 
Ny undersökning: Göteborgarna är bäst på att grillaGöteborgarna är bäst på att grilla i Sverige, enligt en ny undersökning. När dagarna blir längre och temperaturen stiger grillar var tredje svensk minst en gång i veckan enligt en ny Sifo-undersökning på uppdrag av HelloFresh. Bäst på att grilla visar sig göteborgarna vara - i alla fall enligt dem själva. Sju av tio medger dock att de vill bli bättre på vissa moment i grillningen.

Med varmare väder plockar svenskarna fram grillen. En ny Sifo-undersökning från Hello Fresh och Verian visar att var tredje svensk (33%) grillar så mycket som en till fler gånger i veckan under våren och sommaren. Allra mest grillas det i Västsverige, där nära hälften (46%) bjuder på grillat varje vecka.

Trots att kvinnor och män grillar i nästan lika stor utsträckning har männen bättre självförtroende vid grillen. Fyra av tio (43%) män anser sig vara mycket eller ganska bra på att grilla, jämfört med var fjärde (26%) kvinna. Bäst på att grilla i Sverige enligt dem själva är dock göteborgarna (43%), som bedömer sig själva som bra eller mycket bra, tätt följt av norrlänningarna (40%).

Topplista: Bäst på att grilla i Sverige - enligt dem själva


Göteborgsområdet

Norra Sverige

Malmöområdet 

Sydsverige

Stockholmsområdet Svenskarnas förbättringsområden vid grillen

Grillningen kommer dock inte utan svårigheter. 

Sju av tio (71%) medger att de skulle vilja bli bättre på något moment vid grillen. 

Fyra av tio (39%) vill lära sig att tillaga maten till perfektion och var fjärde (25%) behöver jobba på att få alla komponenter färdiglagade samtidigt. 

Andra förbättringsområden som svenskarna uppger är att vänta tills grillen får bra glöd (21%) följt av att våga testa nya recept (19%) och undvika bränd mat (14%).


– En bra grillare ser också till att grilla rätt mängd mat för att undvika matsvinn. Som en tumregel kan du tänka att en portion mat bör vara mellan 400 och 700 gram totalt. Sedan beror det på vilken sorts mat som serveras som avgör hur stor del som bör vara kött. Det räcker till exempel ofta med 150 gram kött om du serverar sallad och potatis vid sidan av, säger Sofia Fattori, matexpert på HelloFresh

Här är hennes bästa grilltips:

Fem tips för en lyckad grillning

●      Grilla till perfektion: Nyckeln till en perfekt tillagning är planering. Eftersom olika typer av kött och grönsaker kräver olika typer av tillvägagångssätt är det bra att undersöka innan vilken grillteknik du ska använda dig av, hur varm grillen behöver vara och vilken temperatur köttet ska ha när det är perfekt. Var inte rädd för att använda en termometer för att få till den perfekta stekgraden.

●      Få klart maten samtidigt: Grönsaker behöver ofta längre grilltid än kött. Lägg därför på grönsakerna ca 10 minuter innan köttet. Grillar du däremot kyckling ska du lägga på det först och sedan grönsakerna. Grillar du istället mer späda grönsaker som tomat eller champinjon, ska du lägga på dem efter köttet.

●      Tålamod och bra glöd: Det är inte förrän kolen eller briketterna glöder och är täckta av en ljusgrå aska som det är dags att börja grilla. Starta med elden och förbered maten därefter för att maximera tiden. Det krävs en gnutta tålamod!

●      Undvik bränd mat - rengör grillen: Se till att grillen är rengjord innan du börjar grilla och undvik en temperatur över 200 grader. En riktlinje för att undvika att bränna maten är att hålla en temperatur mellan 150-200 grader.

●      Tänk på portionsstorlek - undvik matsvinn: En bra riktlinje för en portion mat är att den ska väga mellan 400 och 700 gram. Vad för typ av mat du serverar avgör hur stor del som bör vara kött. Ofta räcker det med 150 gram kött om du serverar sallad och potatis vid sidan av.


Sofia Fattori berättar att varje vecka under v.25 till v.31 erbjuder HelloFresh recept anpassade för att grilla. Allt från marinerad rumpstek med bakade rosmarinspommes och haricots verts till stekt lax med honung- och senapsdressing och panzanellasallad med spröd bacon. Av: Annika Rådlund Källa och foto: Hello Fresh

Taggar

Grill Mat Nyheter