Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Nu öppnar Sofiero slott efter renoveringen

 
Nu öppnar Sofiero slott efter renoveringenSofiero öppnar igen efter renoveringen. Restaurangköket ligger nu i en tillbyggnad och slottscaféets veranda har byggts ut. Efter ett år av renovering är det äntligen dags att åter slå upp portarna till Sofiero slott. Detta firar Sofiero med evenemanget "Fest för slottet" den 5–9 juni. Det fem dagar långa programmet späckas med familjeaktiviteter, rabatterade guidningar, inspirerande föreläsningar och mycket mer.

Våren 2023 påbörjades den omfattande renoveringen av Sofiero slott. En förbättrad besöksupplevelse har stått i fokus när det tidigare kungliga sommarresidenset har rustats upp. Slottets södra gavel har fått en mindre tillbyggnad dit Sofiero slottsrestaurangs kök flyttat, och dessutom har Slottscaféets veranda byggts ut för att rymma fler gäster. Ett mål med renoveringen är att kunna bedriva verksamhet på slottet året runt.

Lagom till sommarens högsäsong slår slottsportarna upp för besökarna. Detta firas i dagarna fem, med aktiviteter för hela familjen och förlängda öppettider den 5–9 juni. Röda mattan rullas ut och slottets våningar smyckas med vackra blomsterarrangemang. En höjdpunkt är den helt nya permanenta utställning ”Sagan om Sofiero – från kunglig park till folkets trädgård” som ger fördjupad inblick i det kungliga livet på Sofiero. På samma våning blir det urpremiär för säsongens färgstarka utställning ”Astrid Lindgren – Fantasins landskap”.

Under "Fest för slottet" får besökarna för första gången möjlighet att gå hela vägen upp till tredje våningen som öppnar exklusivt de här dagarna, för att därefter vara bokningsbar för konferenser.

– Vi ser verkligen fram emot evenemanget. För både oss som jobbar här och många av våra besökare är slottet ett viktigt och älskat inslag. Nu är Sofiero slottspark komplett igen! Vi är säkra på att "Fest för slottet" bjuder på härliga försommardagar i parken mitt under rhododendrons allra vackraste period. Vi hoppas att många besökare vill fira med oss, säger Caroline Lundholm, verksamhetschef för Sofiero slott och slottsträdgård.

Förutom föreläsningar, skolavslutningsfirande med trollkarl och ansiktsmålning, och andra familjeaktiviteter finns det trevliga små inspirationsrum i ravinen under Sofias bro, i Margaretas blomstergata. Det blir också premiär för den nya, spännande idéträdgården "Rum för fantasi" som man hittar strax bakom Dahliakvarteret.

Hon berättar också att mellan den 5–7 juni har parken förlängda öppettider och samtliga dagar har besökarna möjlighet att boka en guidad tur till halva priset. Av: Annika Rådlund Källa och foto: Sofiero slott