Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Mat, dryck och nya trender är ledorden för GastroNord 2024

 
Mat, dryck och nya trender är ledorden för GastroNord 2024GastroNord arrangeras på Stockholmsmässan den 9–11 april 2024. GastroNord. som arrangeras vartannat år, kommer sedvanligt att arrangeras på Stockholmsmässan i april.  I år utlovas helt nya programpunkter, scenframträdanden och tävlingar. Mat, dryck och nya trender är ledorden för Gastronord 2024.

GastroNord 2024, som går av stapeln på Stockholmsmässan den 9–11 april. Där kommer storkök, hållbarhet, kompetensförsörjning samt bageri och konditori att vara i centrum. Dessutom presenteras två tävlingar vars syfte är att lyfta unga personer inom gastronomin och bygga framtidens kockar. 
Mässan Gastronord har under sina snart 40 aktiva år, verkat för att sammankoppla aktörer inom hotell, restaurang och catering för att diskutera för branschen viktiga frågor, träffa utställare och ta del av intressanta seminarier. I år ämnar Gastronord satsa ännu mer på nätverkande och branschmingel, utbyte av kunskap och på utveckling av branschen.

- Morgondagens matsverige är redan här, och på Gastronord samlas de senaste idéerna om framtidens mat och dryck, ny teknik och spännande smakprovningar. I år har vi utökat tävlingsmomenten på mässan med två för mässan nya tävlingar som vi är riktigt stolta över. Vi har också rannsakat oss själva för att kunna erbjuda den bästa branschmässan i Sverige, säger Monika Johannesen, projektledare Gastronord.

Förutom de numera klassiska Gastro Nord-tävlingarna, Glass-SM och Vinordic Wine Challenge introducerar man i samråd med det internationella gastronomiska sällskapet Chaîne des Rôtisseurs Årets Unga Kock samt Restaurangakademiens Bocuse d’Or Sweden Commis Award. Tävlingarna syftar till att lyfta fram unga talanger som kommer vara med och bära framtiden inom branschen. Den populära publiktävlingen Glass-SM avgörs sedvanligt på öppningsdagen, och i vintävlingen Vinordic WineChallenge, som går ut på att varje år finna Sveriges mest prisvärda viner, tävlar närmare 2000 olika viner om att belönas med en Gold Trophy. Nytt för i år är att man även har en kategori för viner på burk. 

I tävlingen Bocuse d’Or Sweden Commis Award, som för andra gången avgörs på Gastronord, är syftet att uppmuntra fler unga kvinnliga kockar att tävla internationellt och slå ett slag för restaurangbranschens karriärmöjligheter. Mässan avslutas med final i Årets Unga Kock, Sveriges äldsta verksamma kocktävling som startade 1977. Syftet med tävlingen är att uppmärksamma nästkommande generationer av kockar. 

Sedvanligt arrangerar även tidningen Hotell & Restaurang tävlingen Bästa Monter Gastro Nord. Du som är besökare eller utställare får rösta på din favorit och de tremontrar som fått flest röster går sedan till final. En jury som består av representanter från Tidningen Hotell & Restaurang tillsammans med Stockholmsmässan utser sedan vilken av de tre finalisterna som blir den slutliga vinnaren. Kriterierna som juryn tittar på är; tillgänglighet, budskap ,exponering, bemötande och funktion. Alla är välkomna att rösta! Vinnaren presenteras på mässans sista dag. Segraren vinner, förutom äran, diplom, blommor och ett reportage i nästkommande nummer av tidningen. Du som röstar har också chansen att vinna fina priser. Röstningen sker i Tidningen Hotell och Restaurangs monter på mässan.

Nedräkningen mot mässtarten har börjat. Bokningarna i full gång både vad gäller scenframträdanden, utställare samt innehåll, där anmälan fortfarande är öppen för både monterplats och tävlingar.
I samband med öppningen av mässan kommer Gastronord att bjuda in till en exklusiv pressträff, där specialframtaget innehåll, ackreditering sker och unika intervjumöjligheter ges. Löpande information om mässan och dess innehåll kommer att delges fram till mässans utförande.