Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Kocklandslaget serverar Östersjöns grönaste julbord

 
 • Fredrik Andersson, team manager Svenska Kocklandslaget. Foto: Tuukka Ervasti /Line

  Fredrik Andersson, team manager Svenska Kocklandslaget. Foto: Tuukka Ervasti /Line

 • Vegansk rotfruktsgratäng med pankoströbröd är nytt på julbuffén för i år. Sedan tidigare finns finsk morot- och kålrotslåda.

  Vegansk rotfruktsgratäng med pankoströbröd är nytt på julbuffén för i år. Sedan tidigare finns finsk morot- och kålrotslåda.

 • Vegansk brysselkål med mandel och persilja.

  Vegansk brysselkål med mandel och persilja.

 • Rökt siklöja med silverlök, pepparot och smetana.

  Rökt siklöja med silverlök, pepparot och smetana.

 • Räkor med tillbehör.

  Räkor med tillbehör.

 • Vegansk chokladmousse med kanel och apelsin är en av nyheterna på årets dessertbord.

  Vegansk chokladmousse med kanel och apelsin är en av nyheterna på årets dessertbord.

 • Veganbit lussebulle, veganbit pepparkaka och vegansk hallon och pistagekaka är också nyheter.

  Veganbit lussebulle, veganbit pepparkaka och vegansk hallon och pistagekaka är också nyheter.

 • Efter julbuffén kan matgästerna besöka godishörnan.

  Efter julbuffén kan matgästerna besöka godishörnan.

 • Satsningen ihop med Kocklandslaget som började 2017 kommer att fortsätta.

  Satsningen ihop med Kocklandslaget som började 2017 kommer att fortsätta.

Föregående
Nästa
 
Även i år har rederiet i samarbete med världsmästarna i Svenska Kocklandslaget tagit fram årets julbord. Årets meny har ett hållbart, grönt fokus med mängder av veganska alternativ med  smak av julen. Men även de mer traditionella julrätterna är genomtänkt tillagade för att minska på matsvinn och miljöbelastning i hela kedjan.

Sedan två år tillbaka bedriver Viking Line ett samarbete med Svenska Kocklandslaget. Tillsammans har man vidareutvecklat buffén, serverat exklusiva avsmakningsmenyer och uppdaterat erbjudandet för konferensgästerna. 

De traditionella rätterna som skinka, sill och Janssons frestelse dukas fram tillsammans med ett brett urval av växtbaserade alternativ som varken innehåller mjölkprodukter, ägg eller ost. Exempelvis serveras vegansk lingon- och löksill, krämig rotfruktsgratäng med pankoströbröd och vegansk chokladmousse med kanel och apelsin.

– Grönt är skönt och vi har lagt mycket tid och möda på att utveckla veganska alternativ som smakar och doftar som julen ska. Vi hoppas att alla ska våga testa åtminstone en grön rätt, chansen är stor att man hittar helt nya favoriter! Men även den som vill njuta av de mer klassiska julrätterna kan göra det med gott samvete. Det är viktigt att minska på matsvinnet redan i köket och där är respekten för råvaran helt avgörande. Exempelvis serverar vi inte bara en delikatess som sikrom, utan vi tillagar också saltad och rökt sik av den fisk som själva rommen kommer ifrån, säger Fredrik Andersson, team manager Svenska Kocklandslaget.

Julbordssäsongen är en av årets populäraste kryssningsperioder hos Viking Line med ett högt bokningstryck redan från tidig höst.

– Utöver att erbjuda Östersjöns bästa mat med hållbarhet i fokus, har vi storsatsat på julunderhållning för att skapa en fantastisk stämning ombord. På nöjeskryssaren Viking Cinderella uppträder Brolle, Mimi Werner och ett helt pärlband av stjärnartister hela vägen fram till jul, berätter Kenneth Gustavsson, marknadsdirektör för Viking Line Skandinavien.

Svenska Kocklandslagets julbord serveras i Viking Lines bufférestauranger under perioden 15 november–26 december på alla fartyg utom Viking Cinderella, som har sin julbordsperiod 20 november–26 december. På Cinderella serveras också ett exklusivt julbord med skaldjur i á la carte-restaurangen Seaview mellan den 20 november och den 15 december. 


Svenska Kocklandslaget består av tio kockar och konditorer som under ledning av team manager Fredrik Andersson vann VM så sent som i november 2018. Just nu laddar landslaget inför Culinary Olympics som går av stapeln i Stuttgart 14–19 februari 2020.Av: Annika Rådlund