Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Kampanj för minskat avfall på caféer och restauranger

 
Kampanj för minskat avfall på caféer och restaurangerKarin Nilsson minskar avfallet genom att ta med egen flergångslåda när hon köper lunch. För nionde året i rad arrangeras kampanjen Europa minskar avfallet. 16-26 november fokuserar alla länder inom EU på att förebygga avfall. I Göteborg ger sig Beda, kompis med Avfallsfria Ada, ut för att påverka kaféer, restauranger och matbutiker att minska konsumtionen av plastpåsar och engångsmaterial.

- Fem telefonsamtal är en folkstorm brukar det heta. Mitt tema är: Hur kan du påverka? Det viktigaste du kan göra för klimatet och miljön är att påverka förutsättningarna för den breda massan att leva hållbart, säger Karin Nielsen, alias Beda, processledare på Kretslopp och vatten. Givetvis är det bra att ändra din egen livsstil, men en person räddar inte klimatet utan vi måste vara många.

Beda kommer att prata med restaurangägare, kaféer och matbutiker. Tillåter de att kunderna hämtar kaffe i egen mugg, att de tar med sin egen flergångslåda att hämta lunchen i och kommer de att ta bort engångsplastpåsarna? Svaren får den som följer Beda på instagram.com/greenhackgbg Och eftersom Beda behöver hjälp kommer det under veckan många tips och uppmaningar till de göteborgare som vill engagera sig för att minska sopberget. GreenhackGBG är Göteborgs Stads kanal för hållbara livsstilar.

Idag pratas det mycket om hur viktigt det är att återvinna sina sopor. Men vad är det egentligen som skiljer återvinning mot att förebygga avfall?

- Återvinning handlar om avfall medan att förebygga avfall är något du gör innan en produkt blir avfall, poängterar Karin Nielsen. Givetvis ska vi sortera och materialåtervinna det avfall som uppstår, men det bästa avfallet är det som aldrig uppstår. Det är nämligen vid produktionen som den största miljöpåverkan sker. Att förebygga avfall kan handla om åtgärder vid produktionen av en vara, vid inköp, transporter, förvaring och användning av produkten.


Av: Annika Rådlund Källa :Göteborgs stad
Foto: Johanna Montell

www.greenhackgbg.se