Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

"Ingen servering av alkohol efter klockan 22.00"

 
Ingen servering av alkohol efter  klockan 22.00De nya reglerna kring alkoholförsäljning planeras att gälla 20 november 2020 till 28 februari 2021.  Statsminister Stefan Löfven (S) och socialminister Lena Hallengren informerade idag klockan 16.10 om de nya åtgärder som man vill införa för att dämpa den skenande smittspridningen.  
– Försäljning av alkohol blir förbjuden efter klockan 22, det är ett förslag som regeringen remitterar nu idag och det är tänkt att börja gälla från den 20 november, sa Stefan Löfven .

Han betonade, som han även gjorde vid förra pressträffen, att läget är mycket allvarligt. Han menade också att både barer, restauranger , gallerior och butiker är riskområden - om inte  avstånd hålls. Problematiken menar han är att på kvällarna kan alkoholintaget göra att omdömmet hos många kan bli sämre och därför vill man nu införa denna nya begränsning av alkoholförsäljningen.

– Förbudet gäller för verksamheter med serveringstillstånd, till exempel barer, restauranger, nattklubbar och studentpubar. Regeringen avser att fatta det här beslutet med alkohollagens tredje kapitel §10. Den bestämelsen ger regeringen rätt att begränsa eller förbjuda försäljning av alkoholdrycker i extraordinära förhållanden. Förslaget kommer nu remitteras, regeringsbeslutet planeras nästa vecka och verkställas 20 november. Förordningen föreslås gälla till sista februari, informerade Lena Hallengren.

Hon förklarade också att de ställen som har serveringstillstånd alltid ska tömma lokalerna och stänga en halvtimme efter alkoholförsäljningen är avslutad, så  nu måste alla dessa ställen stänga senast 22.30.

Stefan Löven menar att läget ser mörkt ut nu men att han hoppas att alla följer regler och restriktioner, att det inte är allmänna tips man går ut med, utan att alla måste hjälpas åt för att förhindra att fler människor blir smittade.

– Jag önskar att vi kan gå in i det nya året med med framtidshopp och med en situation som ser annorlunda ut än den gjort 2020. Om det blir så avgörs nu, och så hur vi kan komma att fira jul på någorlunda normalt sätt som vi brukar göra, det avgörs här och nu. Vi kan vända den här utvecklingen - vi kan göra det och vi måste göra det. Det vilar ett tungt ansvar på var och en av oss att vi gör det vi ska göra.
Text: Annika Rådlund Foto: Getty Images