Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Hotel Giò nominerat till Solna stadsmiljöpris 2020

 
  • Hotel Giò, St Eriks Ögonsjukhus samt kontorshuset Hilton 7 i Frösunda är årets finalister till Solnas stadsmiljöpris 2020.

    Hotel Giò, St Eriks Ögonsjukhus samt kontorshuset Hilton 7 i Frösunda är årets finalister till Solnas stadsmiljöpris 2020.

  • Hotel Giò ligger i Hagahuset som ritades på 1950-talet av arkitekt Stig Annerfelt med inspiration från arkitekten och formgivaren Giò Ponti.

    Hotel Giò ligger i Hagahuset som ritades på 1950-talet av arkitekt Stig Annerfelt med inspiration från arkitekten och formgivaren Giò Ponti.

  • Hotellets reception med tydliga influencer från 50-talet.

    Hotellets reception med tydliga influencer från 50-talet.

Föregående
Nästa
 
Solna stadsmiljöpris delas årligen ut av byggnadsnämnden, för en byggnad, anläggning eller annan åtgärd i Solna som på ett bestående sätt förskönat stadsbilden. I år är Hotel Giò på Råsundavägen ett av tre nominerade projekt till priset.

Priset har delats ut sedan 1998. Vinnare av Solna stadsmiljöpris 2019 blev ett flerbostadshus i kvarteret Konstnären, i stadsdelen Ingenting. I år är Hotel Giò, St Eriks Ögonsjukhus samt kontorshuset Hilton 7 i Frösunda finalister.

I hotellets nominering lyfts det fram hur byggnadens ursprungliga stil har tagits tillvara när den förvandlades från landstingskontorshus till hotell. Att ta tillvara husets arkitektur och detaljer har tillsammans med hållbarhet varit ledord för ombyggnaden till Hotel Giò som öppnade i slutet av mars i år. Hotellet är inspirerat av italienskt 50-tal på samma sätt som arkitekten Stig Annerfeldt inspirerades av Giò Pontis samtida Pirelliskrapa i Milano när han skapade Hagahuset på 50-talet.

– Det är en stor ära att bli nominerad och ett kvitto på att vi har varit rätt ute när vi har byggt hela hotellets koncept och design kring huset och dess speciella karaktär, säger Eva Ilskog, General Manager Hotel Giò.

Fastigheten ägs av Fabege och hållbarhetsaspekten har varit närvarande i hela processen och det bevisades när fastighetens nådde Excellence-nivå i miljöcertifieringen BREEAM-SE nyligen.

– Vi har försökt bevara så många gamla detaljer som möjligt i Hagahuset för att behålla dess känsla och charm. Tillsammans med Hotel Giò har vi lyckats hitta en härlig balans mellan gammalt och nytt, vilket har gett Hagahuset nytt liv, säger Johanna Axe Skoglund, projektledare på Fabege.

Ur motiveringen:
Det så kallade Hagahuset ritades på 1950-talet av arkitekt Stig Annerfelt med inspiration från arkitekten och formgivaren Giò Pontis samtida Pirelli-hus i Milano. Det uppfördes som förvaltningshus för landstinget och var då landets största och modernaste landstingshus. Efter att i över 60 år varit kontor har nu Hagahuset omvandlats till hotell Giò. Byggnadens höga kvaliteter med omsorgsfullt utformade detaljer har tagits tillvara i omvandlingen från kontor till hotell. Den specialdesignade interiören samspelar med de ursprungliga detaljerna i den välkända 50-talsbyggnaden.


Fakta Best Western Hotel Gio
Fastigheten: Hagahuset ritades på 1950-talet av arkitekt Stig Annerfelt med inspiration från arkitekten och formgivaren Giò Ponti.
Fastighet: Fortet 1, Haga norra
Adress: Råsundavägen 1
Byggaktör: Fabege
Gjordes om till hotell och invigdes: mars 2020
Arkitekt: Dinell Johansson / SPIK studios


 Årets vinnare avslöjas den 2 december.

 Av: Annika Rådlund
Foto: Annika Rådlund och Solna stad