En svensk bar på listan över de femtio bästa i världen
Tjoget i Hornstull i Stockholm, med sin karaktäristiska bar, firar 5 år på 50 Best Bars.
Tjoget ligger på plats 36 på listan över världens främsta cocktailbarer.
Tjoget öppnades för åtta år sedan och drivs av samma krögare nu som då. På bilden Axel Söderström, Niklas Forslin, Leo Lahti och Hedda Bruce.
6 Nov 2020
50 Best Bars är världens mest prestigefyllda ranking för cocktailbarer och än så länge är det bara en svensk bar som tagit sig in på listan - och det är Tjoget i Hornstull som i år kvalar in på plats 36.
Tjoget öppnades för åtta år sedan och drivs av samma krögare nu som då. Den här kontinuiteten menar Andreas Bergman och Joel Söderbäck är nyckeln till att de är kvar på listan år efter år - och fortfarande inte fått sällskap av någon annan svensk bar. Istället för att som många inom bartender-skrået bryta upp och börja om på ett nytt ställe efter ett par år, har de förfinat sitt koncept och adderat talang som gjort Tjoget ännu bättre. Exempelvis delägaren Simon Åhnberg och barchefen Leo Lahti.
–Under åtta år har Tjoget blivit en väldigt tydlig plats inom vars väggar vi kan utvecklas, göra om, experimentera och vara fria att göra det vi vill. Den här blandningen av kontinuitet och föränderlighet är förmodligen en av de största anledningarna till att vi fortfarande är ensamma svenskar på listan. Det, hårt jobb och att vårt team är så sjukt bra på sina jobb, säger Andreas Bergman, grundare och delägare.
Både framför och bakom sig på listan har Tjoget några av världens mest mytomspunna barer. Gemensamt för dem är att de flesta är utpräglade cocktailbarer, exklusiva platser att enbart dricka cocktails på. Med sitt café, sin cocktailbar, vinbodega, matsal, blandade publik och framåt natten ganska röjiga stämning, är Tjoget en udda fågel i samlingen.
–Vi har alltid varit och vill alltid vara en mötesplats för alla, oavsett ålder, bakgrund och kön. Här ska man kunna uppleva mer än enbart en drink före eller efter något annat. Här kan alla mötas för att umgås, äta, dricka och festa på ett mer avslappnat sätt än hos många av våra internationella kollegor, säger Joel Söderbäck, grundare och delägare.
Av: Annika Rådlund Källa och foto: Tjoget
https://www.worlds50bestbars.com
6 Nov 2020
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen

Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Clarion Hotel Post firar med en sommarmarknad
"Det här kommer bli ett riktigt härligt party med det allra bästa vi har att bjuda på"
-
Konkurser inom hotell och restaurang ökar
"Vi ser ännu inget ljus i mörkret för svenska företag"
-
Gothia Towers firar 100-årig mötesplats
Nu besöker 2 miljoner människor Svenska Mässan Gothia Towers varje år
-
Recept: Pastasallad puttanesca med örtostcrème
Matig pastasallad med somriga smaker
-
Humlan har förvandlats till en blomstrande taqueria
Kocken Tal Borenshtein står bakom matkonceptet
-
Första uttagningen till Årets kock 2023 är klar
Dessa kockar går vidare i tävlingen:
-
Stockholms Bryggeridag arrangeras 27 maj
Stockholms Bryggeridag är en ny mässa med öl från hantverksbryggerier