Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Nya restriktioner för restauranger och barer

 
Nya restriktioner för restauranger och barerFrån och med idag får max åtta personer får sitta i samma sällskap på restauranger, barer och caféer.

Vid en extrainsatt presskonferens meddelade idag statsminister Stefan Löfven (S) nya åtgärder på grund av pandemin. Bland annat så införs en maxgräns på restauranger, caféer och barer i hela landet, man får till exempel inte vara fler än åtta personer vid samma bord.

Stefan Löfven öppnade konferensen med att betona att läget är allvarligt och att man ska avstå fysisk kontakt med människor man inte bor med, inte vara på platser där trängsel kan uppstå som till exempel kollektivtrafiken och att arbetsgivarna ska se till att alla som kan ska jobba hemifrån.

Förutom begränsningar för hur många som får sitta vid samma bord på restauranger och barer så införs även begränsningar för publik på restauranger, där man vid underhållning måste sitta ner.

- Det med åtta är att möjligheten för större familjer att kunna äta ute. Är man tre i familjen så äter man ute med dem och bjuder inte in grannar till exempel, säger Johan Karlsson generaldirektör på Smittskyddsinstitutet.

Han menar att vi har en lång och tuff vinter framför oss.

- Det vi gör nu avgör hur vi firar lucia och vilket sorts julfirande vi kommer att ha, sa Stefan Löfven.

Han underströk att alla måste hjälpas åt, inse allvaret och ta sitt ansvar.
- Läget är mycket allvarligt. Mycket talar för att antalet avlidna kommer att öka. 

Han meddelade också att det kan komma fler skärpta rekommendationer framöver.

- Är det något som behöver göras med mer åtgärder så kommer vi att göra det.

Av: Annika Rådlund
Illustration: Getty Images