Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

I fjol konsumerades över nio miljoner bullar på Kanelbullens dag

 
I fjol konsumerades över nio miljoner bullar på Kanelbullens dagIfjol blev 41% bjudna på bullar av sin arbetsgivare men i år infaller Kanelbullens dag på en söndag. Martin Lundell, vd på Sveriges bagare & konditorer, hoppas att många tar en söndagspromenad och köper en bulle hos sitt lokala bageri. På söndag 4 oktober är det Kanelbullens dag och i fjol konsumerades över nio miljoner bullar, visar en undersökning som GfK gjort på uppdrag av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer. 

 I fjol åt 55 procent av svenskarna minst en kanelbulle på Kanelbullens dag och många åt fler än en. Men vår populära bulle är inte bara god, utan den gör även gott. Beräkningar visar att Kanelbullens dag 2019 skapade skatteintäkter som kan finansiera till exempel 33 000 undersköterskor i hemtjänsten.

 Kanelbullens dag infördes år 1999 av Hembakningsrådet och idag tar många bagerier tar in extrapersonal för att hinna med att baka tillräckligt.  I år ligger Kanelbullens dag på en söndag, vilket oroar branschen. I fjol blev närmre hälften (41%) av de som åt en bulle bjudna av sin arbetsgivare. Sveriges bagare & konditorer hoppas därför att privatpersoner i år tar en söndagspromenad förbi det lokala bageriet för att njuta av en nybakad bulle.

- Vi älskar att fika i Sverige, och det märks inte minst på Kanelbullens dag. Det är en otroligt viktig dag för branschen som haft det allt annat än enkelt under pandemin. Flera bagerier har överlevt just tack vare att stamgästerna har stödhandlat under krisen. Att köpa en kanelbulle från ditt lokala bageri är ett enkelt sätt att äta gott och göra gott på samma gång, säger Martin Lundell, vd på Sveriges bagare & konditorer.

Coronapandemin har drabbat branschen hårt. I snitt uppskattas hantverksbagerierna ha tappat 40 procent av sin försäljning och några bagerier har tappat så mycket som 90 procent. Många har stöttat sitt lokala bageri under krisen, vilket branschen är mycket tacksam för. Försäljningen av bullar skapade i fjol skatteintäkter på 40,7 miljoner kronor – bara på en dag. 
   
- Förutom att Kanelbullens dag är viktig för bageribranschen är även skatteintäkterna som den genererar extra viktiga i år när sjukvården är hårt belastad. Försäljningen av bullar gör inte bara gott för den som avnjuter bullen utan även för många andra. Beräkningar visar att skatteintäkterna från kanelbulleförsäljningen under Kanelbullens dag kan bekosta 24 796 sjuksköterskor eller 33 162 undersköterskor i hemtjänsten under en dag, fortsätter Martin.
Faktaruta Kanelbullens dag

Andel av svenska folket som åt minst en kanelbulle på kanelbullens dag 2019: 55%
Antal kanelbullar som åts 2019: 9 123 684  /Källa: GfK
Snittpris kanelbulle på bageri: 21 kr
Skatteintäkter som kanelbullens dag genererar: 40 690 941


Råvaruåtgång i kg för att baka 9 123 685 kanelbullar utifrån Svenska Bagarlandslagets grundrecept:
Mjöl                     273 676
Smör                   204 265
Socker                141 597
Vatten                 118 989
Pärlsocker          36 495
Jäst                     11 899
Ägg                     11 899
Kanel                   7 833
Kardemumma     3 570
Salt                     1 785 


Om Sveriges bagare & konditorer
Sveriges bagare & konditorer är en branschorganisation för bagerier och konditorier i Sverige. Organisationen grundades år 1900 och har sedan dess arbetat för att göra det enklare att driva bageri och konditori. Sveriges bagare & konditorer har ca 400 medlemsföretag.