1,2 miljoner till forskning om sexuella trakasserier av kroganställda
24 Sep 2020
Maria Hedlin, professor i pedagogik och Eva Klope, lektor i pedagogik, på Linnéuniversitet, ska undersöka hur gymnasielever som läser på Restaurang och livsmedelsprogrammet Hotell- och turismprogrammet ser på sexuella trakasserier som kan förekomma från gäster inom yrkesområdet de utbildar sig till.
– Sexuella trakasserier i hotell- och restaurangbranschen är ett känt och vanligt förekommande problem. Genom att lyfta ämnet redan i gymnasiet kan utbildningarna tidigt stötta sina elever att hantera och förebygga sexuella trakasserier i ett framtida yrkesliv, säger Maria Hedlin, som också är projektledare för studien.
Både Maria Hedlin och Eva Klope undervisar på Linnéuniversitetets yrkeslärarprogram. Studenterna inom yrkesläraprogrammet arbetar ofta redan som yrkeslärare. De har i regel lång yrkeserfarenhet från sin bransch, men saknar pedagogisk utbildning.
Studenterna som kommer från hotell- och restaurangbranschen lyfter ofta problemen med att personal utsätts för sexuella trakasserier av gäster. Frågan är komplex och lärarna upplever att det inte är helt enkelt att vägleda eleverna.
– Det är ibland en fin gräns ibland mellan att vara tillmötesgående och avgöra vad som faktiskt är att se som sexuella trakasserier. Den här rapporten är tänkt att bli ett hjälpmedel och ett verktyg för att stävja sexuella trakasserier.
Undersökningen, som ska pågå under hela 2021 och fram till mars 2022, sker genom intervjuer av gymnasieelever i årskurs tre, då de i regel både haft yrkespraktik och i många fall även hunnit med att jobba.
Projektet är ett av fem forskningsprojekt från fyra lärosäten som får dela på sammanlagt 6,7 miljoner kronor från Besöksnäringens forsknings- och utvecklingsfond, BFUF, som ska främja vetenskaplig forskning och innovation inom besöksnäringen:
Kompetent, kunnig och stolt. Lärande som varumärkeslöfte i besöksnäringen, Luleå tekniska universitet, 1 700 000 kronor. Social hållbarhet för framtida medarbetare inom hotell- och restaurang, Linnéuniversitetet, 1 200 000 kronor.
The new ’normal’ and the changing value of tourism education, Högskolan Dalarna, 1 500 000 kronor.
Besöksnäringens bidrag till ett minskat klimatavtryck, Högskolan Dalarna, 1 000 000 kronor.
Supporting adoption of climate-smart solutions with lab-based experimental social science, Mittuniversitetet Östersund, 1 300 000 kronor.
Av: Annika Rådlund Källa: Linnéuniversitetet
Foto: Getty Images
24 Sep 2020
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Stockholm Beer & Whisky Festival är igång
"Rekordnärvaro från USA på årets mässa"
-
Stureplansgruppen har öppnat ny italiensk restaurang vid T-centralen
“Vi är inte här för att krångla till det, du får mycket krog för pengarna”
-
Drinkrecept: Kärleksdrink med Kärleksgin
Årets pridedrink med gin framtagen av Tevsjö destilleri
-
Björn Frantzén och Orrefors lanserar en ny glasserie
"Den nya produktserien understryker vikten av samarbete mellan specialiserade hantverk som både kompletterar varandra och delar vision"
-
Wolt utökar till fler Stockholmsområden
Från och med onsdag kommer det finnas fler restauranger och butiker på plattformen.
-
A Chau Lien utsett till årets leverantör
Vi är jättestolta över att få den här utmärkelsen!
-
Tommy Myllymäki och Pi Le öppnar salladsbar på NK
"Det blir mycket grönt på restaurangen, både vad gäller meny och inredning"