Han vann Årets Kock 2019!
13 Sep 2019
Under finalen har finalisterna tävlat i en mängd delmoment varav endast två var kända för finalisterna i förväg, övriga utmaningar genomfördes oförberett.
Redan i onsdags testades finalisterna i sensorik och råvarukännedom och igår lagades två rätter på en hemlig råvarukorg med huvudråvarorna havskräfta och karljohansvamp där en skulle innehålla buljong, samt den tränade korvrätten där 30 valfria korvar skulle produceras varav sex serverades i en rätt till juryn.
Dagens uppgift var att öppna ostron samt att tillaga två rätter av en hemlig råvarukorg: kalla ostron i sitt skal och en rätt med broccoli som huvudråvara som även den innehåller ostron. Slutligen skulle den tränade potatisrätten levereras. Båda dagarna bedömdes de även i metod och handlag. Det ställs höga krav på den kock som tar hem titeln.
Vid prisceremonin i dag på Annexet, Stockholm, fick vinnaren ta emot Gastronomiska Akademiens mejerimedalj i guld av H.K.H. Prins Carl Philip samt en prischeck på 250 000 kr, i närvaro av Andreas Stenberg, vd Årets Kock och Stefan Karlsson, Årets Kock 1995 och juryns ordförande.
–Det känns helt fantastiskt. Äntligen! Min filosofi är att god mat är gott - och att hårt jobb lönar sig. Det fick jag verkligen bekräftat idag. Jag vill tacka alla som har stöttat mig, det har varit en lång resa, sa Martin Moses efter finalen.
En lång rad av Sveriges mest meriterade och prisade kockar satt i juryn under Årets Kock 2019.
Juryn bedömer matlagningsmomenten utifrån smak och presentation. Metodjury tittar på de tävlandes mise en place, hygien och handlag i tävlingsköken.
Jury Årets Kock 2019 - dag 1
Adam Dahlberg, Adam/Albin Elena Arzak, Arzak Florencia Abella, Ekstedt Henrik Norström, Lux restauranger Jonas Siljhammar, vd Visita Linnea Liljedahl, Linnéa & Peter Mathias Dahlgren, Matbaren och Rutabaga Paul Svensson, Fotografiska och ReTaste Sofia B Olsson, vRå Stefan Karlsson, juryns ordförande Tommy Myllymäki, Årets Kock 2007 och Svenska Brasserier Ulrika Brydling, Brydlings
Jury Årets Kock 2019 - dag 2 Adam Dahlberg, Adam/Albin Ana Roš, Hiša Franko Elena Arzak, Arzak Florencia Abella, Ekstedt Henrik Norström, Lux restauranger H.K.H. Prins Carl Philip Jacob Holmström, Gastrologik Mathias Dahlgren, Matbaren och Rutabaga Stefan Karlsson, juryns ordförande Stefano Catenacci, Hovtraktör Operakällaren Tommy Myllymäki, Årets Kock 2007 och Svenska Brasserier Ulrika Brydling, Brydlings
MetodjuryMalin Söderström, Restaurang Moderna Museet och The Fishery Peter Jelksäter, Adam/Albin och lagledare svenska Juniorkocklandslaget Viktor Westerlind, Årets Kock 2009, Svenska Brasserier
Expertjury – öppna ostron
Gustav Trägårdh, Årets Kock 2010 och Sjömagasinet
Vägen till finalen
Allt började med ett recept som skickades in och bedömdes av en jury. Bedömningen är helt anonym och juryn visste inte vilken kock som gjort recepten. Förväntningarna var höga; juryn vill ha något nytt, innovativt, genomtänkt och framförallt något gott.
24 bidrag gick vidare till kvalificeringstävlingen. Där tävlade kockarna i totalt flera delmoment. Första dagen lagade de sitt inskickade tävlingsbidrag – en timme har de på sig och rätten ska se ut exakt som det inskickade bidraget.
16 kockar gick vidare till andra dagen där de tävlade i råvarukunskap och hemlig råvarukorg där en kall och en varm rätt skulle serveras med huvudråvaran gös – som alltså inte är något de kunde öva på – samt metod och handlag.
Juryn ville se prov på en bred kunskap och efter dag två stod det klart vilka 8 som gått vidare till finalen. Därefter var det månader av förberedelser, coachning och en hel del träning och mental förberedelse.
Under finalen har de 8 finalisterna tävlat i flera deltävlingar under två dagar, allt måste klaffa och kockarna leverera sitt absolut bästa trots begränsad tid, adrenalin och vetskapen om att de bara har en chans framför juryn. Den som lyckas bäst blir Årets Kock 2019.
Av: Annika Rådlund Källa: Årets Kock
Foto: Samuel Unéus
13 Sep 2019
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Stockholm Beer & Whisky Festival är igång
"Rekordnärvaro från USA på årets mässa"
-
Stureplansgruppen har öppnat ny italiensk restaurang vid T-centralen
“Vi är inte här för att krångla till det, du får mycket krog för pengarna”
-
Drinkrecept: Kärleksdrink med Kärleksgin
Årets pridedrink med gin framtagen av Tevsjö destilleri
-
Björn Frantzén och Orrefors lanserar en ny glasserie
"Den nya produktserien understryker vikten av samarbete mellan specialiserade hantverk som både kompletterar varandra och delar vision"
-
Wolt utökar till fler Stockholmsområden
Från och med onsdag kommer det finnas fler restauranger och butiker på plattformen.
-
A Chau Lien utsett till årets leverantör
Vi är jättestolta över att få den här utmärkelsen!
-
Tommy Myllymäki och Pi Le öppnar salladsbar på NK
"Det blir mycket grönt på restaurangen, både vad gäller meny och inredning"