Scandic gör hållbara cocktails av matsvinn från hotellfrukosten
8 Sep 2019
Scandic har sedan tidigare genomfört en rad åtgärder för att minska sitt klimatavtryck. Bland annat har man tagit bort engångsartiklar på hotellrummen, avskaffat onödig plast som sugrör och drinkpinnar och sett över rutiner för att reducera matsvinn. Under sommaren lanserade Scandic ett antal hållbara drinkar där råvaror från hotellfrukosten tagits till vara på. Exempel på ingredienser är kaffesump, överbliven gurka från frukosten och fruktskal som annars skulle komposteras eller slängas. Bland drinkarna finns till exempel Razzycle på hallon som har kort hållbarhetstid, Green Giggle på gurka från hotellfrukosten och Ecospresso, en drink på coldbrew bryggt på kaffesump som annars skulle ha kastats.
– Jag är oerhört glad och stolt att vi än en gång visar att vi vill vara i yttersta framkant i vårt hållbarhetsarbete inom Food & Beverage på Scandic. Att vi dessutom kan lyfta fram våra fantastiskt duktiga medarbetare som kreatörer av de hållbara drinkarna, visar att engagemanget för hållbarhet genomsyrar hela Scandic och är en del av vårt dagliga arbete, säger Thomas Fankl, Food & Beverage Manager för Scandic Sverige.
Barteamet på Haymarket by Scandic har sedan tidigare lanserat drinkar med fokus på att ta tillvara på råvaror från restaurangerna.
Haymarket by Scandic delar med sig av ett av sina favoritrecept för en uppiggande cold brew Ecospresso innehållandes bland annat kaffesump:
Ecospresso
3cl Koskenkorva Organic Vodka
2cl Koskenkorva Organic Vodka kaffesumplikör
7cl Kaffesump coldbrew
2 stänk The bitter truth Xocolatl
Toppa med Amarula Spice-skum och flingsalt.
Kaffesumplikör
20cl Koskenkorva
200g Kaffesump
12 cl Sockerlag smaksatt med vanilj och kardemumma
Låt stå i 24h, sila sedan av och häll upp i flaska.
Cold brew
500g Kaffesump
70cl Vatten
Låt stå i 24h, rör om, och låt stå i 12h, sila av och häll över i flaska.
Av: Annika Rådlund Källa och foto: Scandic
8 Sep 2019
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Michael Andersson vinnare av Årets kock 2024
Med 776 poäng i finalen var han en tydlig vinnare
-
Max lanserar ny hemlig burgare utan namn och bild
"Det kan låta kaxigt men vi vill alltid hitta nya sätt att erbjuda våra gäster spännande smakupplevelser på"
-
Leif Mannerström delar sina recept på Recipify
"Jag hoppas att mina recept kan användas för att skapa underbara minnen i köket i många år framöver"
-
Strawberrys restaurangkedja The Social lanserar en ny burgare
"Vår burgare har en stark koppling till naturen"
-
Krögare Jesper Taube har skapat julbord till sjöss i 30 år
"Det känns nästan surrealistiskt att det har gått 30 år sedan jag dukade fram första julskinkan ombord"
-
Picadeli nominerat till Sveriges Snyggaste Kontor
Det nya huvudkontoret i Gamlestadens Fabriker har nominerats till den prestigefyllda tävlingen.
-
Albin Edberg blir kulinarisk ledare på Carotte
"Jag ser fram emot att bidra med min erfarenhet och komma med nya idéer"