Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Han är Årets bagare 2019

 
Han är Årets bagare 2019Alexander Pelli är Årets Bagare 2019, tillika Svensk Mästare för professionella bagare.  Årets Bagare 2019 är avgjord och det var Alexander Pelli från Uddevalla som kammade hem titeln. Han imponerade med sitt nytänkande med smaksensationer i bland annat sina bullar.

I finalen satte sex av landets bästa bagare sin yrkesskicklighet och sina tävlingsnerver på prov under hård tidspress framför publik. På endast sex timmar bakade finalisterna totalt 160 bakverk vardera. Finalisterna fick inte minst visa upp sina kunskaper när årets hemliga moment, knäckebröd, skulle bakas. Många nya smakvarianter visades upp, som till exempel dinkelknäcke med polenta och anis och rödbetsknäcke med citron.
Till sista var det Alexander Pelli som stod som segrare och kan nu titulera sig Årets Bagare 2019, tillika Svensk Mästare för professionella bagare. 
Till vardags jobbar han på Bageri Petrus i Stockholm.

- Det behövs en sådan här tävling där vi inspireras och lär av varandra. Att vinna handlar om att man är nördig och älskar det man gör i kombination med en rejäl dos pannben, säger Alexander.

Han imponerade på juryn, bokstavligen från ax till bulle, med exceptionell kreativ höjd, hantverksskicklighet och nytänkande med smaksensationer i bland annat sina vackra bullar.

Juryns motivering löd:

”Med en innovativ inställning till bagaryrket skapar årets vinnare en ny dimension, en fusion mellan bageri och konst där bullen blir till en dessert och de djupa och balanserade smakerna leker sin väg till juryns hjärtan. Vinnaren har kanaliserat sin höga energi till ett fokuserat arbete under hela tävlingen och samtidigt utnyttjat tiden till att låta smakerna i brödet utvecklas. Med sin hantverksskicklighet och exceptionella känsla för smak har vinnaren i Årets Bagare 2019 tagit tävlingen till ett steg över toppklass.”

- Allt kändes väldigt bra, jag har inte hunnit ta in att jag vunnit än. Jag älskar bageri och drivs av det visuella i mitt arbete, det är roligt och man kan inspireras av allt från kockar till konst. Och det gör mig glad att juryn såg allt det som jag ville åstadkomma. Jag vill väcka känslor med mina bakverk, säger Alexander.

Under tävlingen bakade han bland annat bullar skapade av kavlad deg och fyllda med bergamottkräm samt toppade med nougatinedekor och apelsinblomssockerlag. Även ett fullkornsrikt surdegsbröd på dinkel, råg och vete fanns bland tävlingsbidragen. Stoltast var han över sina klassiska croissanter och innovativa bullar. Den välmeriterade juryn bedömde bakverken utefter såväl utseende, teknik och smak som kreativ höjd.

-
Att prestera på en så hög nivå i en ny miljö, framför publik och samtidigt vara under tidspress är en utmaning få klarar av. Att då se vinnaren leverera helt nya former av bakverk i ett perfekt utförande har varit otroligt roligt att se. Jag är mycket imponerad. Alexander Pelli kommer att inspirera hela branschen med sina bullar som har skapats utifrån klassiska bakverk och lyfts med helt nya kombinationer. Sverige bevisar återigen att vi har bagare av absolut världsklass, säger Martin Lundell, vd för branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer som arrangerar Årets Bagare.

Av: Annika Rådlund Källa och foto: Årets bagare