Gustav Leonhardt vann Bocuse d’Or Sweden 2023
2 Maj 2023

Vinsten idag innebär att det blir Gustav Leonhardt som ska representera Sverige i Bocuse d’Or under 2024 och 2025. Med sig i sitt team har han coach Sebastian Gibrand och commis Noel Moglia.
Gustav Leonhardt, 26, har tidigare varit commis i Bocuse d’Or och stod som vinnare i Årets Kock så sent som 2021. När han nu axlar rollen som Sveriges representant i Bocuse d’Or har han med sig Sebastian Gibrand och commis Noel Moglia. Sebastian har själv tävlat i Bocuse d’Or två gånger och tagit både silver i VM och brons i EM. Gustav har trots sin unga ålder en imponerande meritlista från kocktävlingar, ända från gymnasie-SM, via juniorkocklandslaget till Årets Kock och idag klar för Bocuse d’Or.
– Jag är superglad, lättad och förväntansfull. Allt på samma gång och jag är så tacksam för hela min fantastiska team. Jag har planerat för den här finalen under lång tid och det är en dröm att få representera Sverige i Bocuse d’Or. Nu startar min jakt på det svenska guldet i Bocuse d’Or, säger Gustav Leonhardt
Finalen på Münchenbryggeriet
Efter kriterierna komposition, smak, presentation och teknik, var det till slut Gustav Leonhardt som kammade hem flest poäng under tisdagens välbesökta final på Münchenbryggeriet i Stockholm. Juryn, med bland andra Jessie Sommarström och Adam Dahlberg, lyfte specifikt det exemplariska utförandet och de välkomponerade rätterna. De två vinnarrätterna, som tillagades för tio personer vardera, bestod av huvudråvarorna kolja och fläsklägg. De tävlande fick fyra timmar och 40 minuter på sig att tillaga och presentera rätterna för juryn.
Juryns motivering:
Han har med stor teknisk skicklighet tillagat och presenterat två rätter i absolut världsklass. Ett exemplariskt utförande samtidigt som hela teamet bjöd på mycket energi och visade stor entusiasm i tävlingsköket.
För Team Leonhardt börjar nu planeringen inför sin första tävlingsuppgift som blir den europeiska kvaltävlingen Bocuse d’Or Europe som arrangeras i Trondheim den 19-20 mars 2024. Därifrån blir nästa anhalt den stora världsfinalen i Lyon i januari 2025.
- Det har var en otroligt spännande final som bjöd på fantastiska prestationer och kompositioner av alla kandidater. Jag ser mycket fram emot att se det här vinnarteamet utvecklas och prestera på ännu högre nivå i de Bocuse d’Or-tävlingar som nu väntar, säger Tommy Myllymäki, President för den svenska satsningen i Bocuse d’Or.
Gustav Leonhardt vinnarrätter:
Fläsklägg fylld med murkla och tryffel, kronärtskocka och inkokt vit sparris smaksatt med ramslök.
Fiskrätten var en bakad kolja med havskräfta och fänkål, serverat med ”snäcka” fylld med kaviar, krispig och mjuk potatis och läskande tomat.
Juryn bestod av: Adam Dahlberg, Daniel Höglander, Florencia Abella, Ida Bauhn, Jessie Sommarström, Jonas Lagerström, Mari Skogström, Sayan Isaksson. Metodjuryn bestod av Martin Brag och Peter Jelksäter.
Bocuse d’Or grundades 1987 av franska mästerkocken Paul Bocuse. Bakom den svenska satsningen i Bocuse d’Or står Bocuse d’Or Sweden som i sin tur ägs av Restaurangakademien AB.
Av: Annika Rådlund Källa och foto: Bocuse d’Or Sweden
2 Maj 2023
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen

Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Clarion Hotel Post firar med en sommarmarknad
"Det här kommer bli ett riktigt härligt party med det allra bästa vi har att bjuda på"
-
Konkurser inom hotell och restaurang ökar
"Vi ser ännu inget ljus i mörkret för svenska företag"
-
Gothia Towers firar 100-årig mötesplats
Nu besöker 2 miljoner människor Svenska Mässan Gothia Towers varje år
-
Recept: Pastasallad puttanesca med örtostcrème
Matig pastasallad med somriga smaker
-
Humlan har förvandlats till en blomstrande taqueria
Kocken Tal Borenshtein står bakom matkonceptet
-
Första uttagningen till Årets kock 2023 är klar
Dessa kockar går vidare i tävlingen:
-
Stockholms Bryggeridag arrangeras 27 maj
Stockholms Bryggeridag är en ny mässa med öl från hantverksbryggerier