Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Gustav Leonhardt vann Bocuse d’Or Sweden 2023

 
Gustav Leonhardt vann Bocuse d’Or Sweden 2023Gustav Leonhardt kommer nu att representera Sverige i Bocuse d’Or under 2024 och 2025. Det blir Gustav Leonhardt som ska representera Sverige i världens mest prestigefyllda tävling för kockar. Gustav Leonhardt lyckades knipa platsen från de övriga två välmeriterade finalisterna Christian Siberg och Martin Karlsson under en spännande finaldag på Münchenbryggeriet i Stockholm. 

Vinsten idag innebär att det blir Gustav Leonhardt som ska representera Sverige i Bocuse d’Or under 2024 och 2025. Med sig i sitt team har han coach Sebastian Gibrand och commis Noel Moglia.

Gustav Leonhardt, 26, har tidigare varit commis i Bocuse d’Or och stod som vinnare i Årets Kock så sent som 2021. När han nu axlar rollen som Sveriges representant i Bocuse d’Or har han med sig Sebastian Gibrand och commis Noel Moglia. Sebastian har själv tävlat i Bocuse d’Or två gånger och tagit både silver i VM och brons i EM. Gustav har trots sin unga ålder en imponerande meritlista från kocktävlingar, ända från gymnasie-SM, via juniorkocklandslaget till Årets Kock och idag klar för Bocuse d’Or.

 – Jag är superglad, lättad och förväntansfull. Allt på samma gång och jag är så tacksam för hela min fantastiska team. Jag har planerat för den här finalen under lång tid och det är en dröm att få representera Sverige i Bocuse d’Or. Nu startar min jakt på det svenska guldet i Bocuse d’Or, säger Gustav Leonhardt

Finalen på Münchenbryggeriet 
Efter kriterierna komposition, smak, presentation och teknik, var det till slut Gustav Leonhardt som kammade hem flest poäng under tisdagens välbesökta final på Münchenbryggeriet i Stockholm. Juryn, med bland andra Jessie Sommarström och Adam Dahlberg, lyfte specifikt det exemplariska utförandet och de välkomponerade rätterna. De två vinnarrätterna, som tillagades för tio personer vardera, bestod av huvudråvarorna kolja och fläsklägg. De tävlande fick fyra timmar och 40 minuter på sig att tillaga och presentera rätterna för juryn.

Juryns motivering:
 
Han har med stor teknisk skicklighet tillagat och presenterat två rätter i absolut världsklass. Ett exemplariskt utförande samtidigt som hela teamet bjöd på mycket energi och visade stor entusiasm i tävlingsköket.

För Team Leonhardt börjar nu planeringen inför sin första tävlingsuppgift som blir den europeiska kvaltävlingen Bocuse d’Or Europe som arrangeras i Trondheim den 19-20 mars 2024. Därifrån blir nästa anhalt den stora världsfinalen i Lyon i januari 2025.

- Det har var en otroligt spännande final som bjöd på fantastiska prestationer och kompositioner av alla kandidater. Jag ser mycket fram emot att se det här vinnarteamet utvecklas och prestera på ännu högre nivå i de Bocuse d’Or-tävlingar som nu väntar, säger Tommy Myllymäki, President för den svenska satsningen i Bocuse d’Or.

Gustav Leonhardt vinnarrätter:
Fläsklägg fylld med murkla och tryffel, kronärtskocka och inkokt vit sparris smaksatt med ramslök.

Fiskrätten var en bakad kolja med havskräfta och fänkål, serverat med ”snäcka” fylld med kaviar, krispig och mjuk potatis och läskande tomat.Juryn bestod av:
Adam Dahlberg, Daniel Höglander, Florencia Abella, Ida Bauhn, Jessie Sommarström, Jonas Lagerström, Mari Skogström, Sayan Isaksson. Metodjuryn bestod av Martin Brag och Peter Jelksäter.


Bocuse d’Or grundades 1987 av franska mästerkocken Paul Bocuse. Bakom den svenska satsningen i Bocuse d’Or står Bocuse d’Or Sweden som i sin tur ägs av Restaurangakademien AB.

Av: Annika Rådlund Källa och foto: Bocuse d’Or Sweden