Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Grand Hotel Saltsjöbaden satsar på "gammeldags lyx med en modern tvist"

 
  • Gustav Otterberg, ny kökschef på Grand Hotel Saltsjöbaden utanför Stockholm.

    Gustav Otterberg, ny kökschef på Grand Hotel Saltsjöbaden utanför Stockholm.

  • Tartar på hängmörad oxfilé toppad med ostron,  beurre blanc sås och Baerii kaviar samt stekt hummer med tryffel är ett par av de nya rätterna där ledorden är lyx och elegans.

    Tartar på hängmörad oxfilé toppad med ostron, beurre blanc sås och Baerii kaviar samt stekt hummer med tryffel är ett par av de nya rätterna där ledorden är lyx och elegans.

  • Grand Hotel Saltsjöbaden planerar en omfattande renovering.

    Grand Hotel Saltsjöbaden planerar en omfattande renovering.

Föregående
Nästa
 
Grand Hotel Saltjöbaden har rekryterat den välrenommerade kocken Gustav Otterberg som nu har skapat en ny meny. De vill med den erbjuda matgästerna vad han beskriver som "gammaldags lyx med en modern tvist".

Gustav Otterberg kommer senast från Van Der Nootska Palatset där han arbetat som köksmästare, nu är han kökschef på Grand Hotel Saltsjöbaden. Han har nu blivit varm i kläderna efter två månader på den nya tjänsten.

Han berättar att han miljön och att det finns något på hotellet som han tycker att många moderna restauranger saknar.

 – Matfilosofin och tankarna kring restaurangen är gammaldags romantik, lyx, elegansen och även det här avslappnade prestigelösa hotellet. Vi har jobbat lite fram och tillbaka men vi jobbar med elegans och lyx och sen är det en smula vintage också. Gammeldags men med moderna tekniker. 

Mat i säsong samt närproducerat är också i fokus i många av rätterna.

–En rätt  är tartar på hängmörad oxfilé från Faringe utanför Uppsala, toppad med ett ostron lätt värmt i en beurre blanc sås toppat med Baerii kaviar. Bara för att späda på lyxen, förklarar Gustav Otterberg.

Hummer är också en råvara som kommer finns med bland de nya rätterna.

–Det finns inget som osar mer gammeldags lyx än hummer. Vi har en råstekt hummer där vi har tagit hand om alla delarna av hummern, både stjärten, klorna och själva smöret. Det har vi piffat till med lite tryffel och rotfrukter. 
 Desserterna kommer också variera efter säsong.

– Till en dessert kan det vara sabayonsås som är en av mina favoritsåser,  jag tycker är en fin gammal bortglömd sås.  Det serverar vi till exempel söta hjortron och lite vaniljglass till. Vi har också knäckiga Madeleinekakor där man använder ett nytt recept med extremt mycket brynt smör och uppvispad äggvita så de blir lite sega men knäckiga på ytan.

Han förklarar att de just nu håller på att sätta den nya menyn. Råvaran kommer vara i fokus på där gamla recept flätas ihop med moderna metoder.

Det är även fler saker på gång i verksamheten.

Grand Hotel Saltsjöbaden har förutom hotellrum både restauranger, barer, bankettsalar, konferensrum och spa. 

– Vi har ju nya ägare och de kommer att renovera hotellet. Det är både tak och fasad, fönster och rum och matsal som ska renoveras. Sedan 2022 ägs Grand Hotel Saltsjöbaden av Strandgården Family Office AB, berättar Katarina Romell, som är vd sedan 2019.

I maj öppnar sedvanligt terrassen ut mot Baggensfjärden.

– Platsen för hotellet valdes ju en gång i tiden för att det här var den soligaste platsen och man ville att det skulle efterlikna Monaco.

Det här blir nu ett nytt kapitel i hotellets historia menar hon, med både kock bakom matkonceptet och en uppdatering av hotellet.

–  För mig har det varit viktigt att maten lätt ska kunna associeras till vad Grand Hotel Saltsjöbaden är och på så sätt skapa en matupplevelse här, avslutar Gustav Otterberg.


Av: Annika Rådlund