Frida Winters vann sommeliertävlingen Årets Lily Bollinger
20 Sep 2021
Finalen av Årets Lily Bollinger gick av stapeln i Stockholm 19-20 september och det vara Anette Andersson från Harlequin by Hunger och Törst, Frida Winters från restaurang Frantzén och Cathrine Almqvist från vinbaren Tocayo som tävlade i både teoretiska och praktiska moment.
De praktiska tävlingsmomenten var bland annat att servera två olika viner från Bollinger till ett bord med sex personer, men ett antal olika utmaningar under tiden - både vad gäller uppskattning av mängd i glasen och genomförande. Att servera två olika apéritif på ett korrekt sätt och även känna igen olika stilar på whisky och grappa. En annan del vara att namnege åtta olika ölsorter, känna igen bilder från olika vindistrikt och även logotyper från olika vingårdar.
– Lily Bollinger Award är en yrkestävling där skickliga, kvinnliga sommelierer verkligen får visa prov på sitt sommelierhantverk. Att tävla bygger kunskap, erfarenhet och självförtroende hos deltagarna och ger en språngbräda till att tävla i andra sammanhang men även ger stora möjligheter karriärmässigt och ett stort nätverkande kolleger emellan, säger Emma Ziemann som är tävlingsledare för Lily Bollinger Award.
Lily Bollinger Award instiftades år 2002 av Bollinger och Arvid Nordquist i syfte att uppmuntra kvinnligt tävlande. Syftet är att hedra minnet av Lily Bollinger som i närmare trettio år tävlade med männen om att tillverka världens bästa champagne. Tävlingen riktar sig både till professionella sommelierer, yrkesaktiva och studerande vid sommelierutbildningar.
Årets final ägde rum på hotell At Six i Stockholm. Den första dagen med enbart teoretiska frågor var utan publik, medan de praktiska proven genomfördes på en scen inför en jury och inbjudna.
Frida Winter som arbetar på restaurang Frantzén lyckades få ihop mest poäng av de tre finalisterna och kan nu titulera sig Årets Bollinger. Förutom titeln vann hon en utbildningsresa till champagnehuset Bollinger samt en Stålhästen-cykel som symboliserar hur Lily Bollinger ständigt bevakade vingården på två hjul.
- Jag är verkligen överraskad, konkurrensen var stenhård år, sa Frida Winters när hon mottog priset.
Text och foto: Annika Rådlund
20 Sep 2021
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Hotellet har inrett ett Mellorum
Mellorummet har glammiga detaljer och utlovar flera överraskande inslag. Bland annat kommer...
-
Husmanskosten får en egen dag i kalendern
"Husmanskostens dag har potential att bli en viktig dag"
-
Småföretagare jobbar på trots att de är sjuka
"Det är oroväckande att så många småföretagare inte säkrat upp skydd för sin verksamhet"
-
Topplista: Största hotellprojekten från norr till söder
Byggprojekt för miljarder.
-
Rörstrand utökar serien Swedish Grace Winter
Nya servisdelar för servering under vintern och inför julen
-
Jessie Sommarström och Frida Bäcke skapar årets Nobelrätter
”Jag ser desserten till banketten som ett tillfälle att lyfta fram det som växer vilt i naturen i hopp om att vi blir fler och fler som värnar om den och vill vistas där”
-
Tävlingsgruppen som ska arbeta med Årets Kock 2025 är utsedd
Dessa kockar är med i tävlingsgruppen och tävlingsledningen: